Många romska barn tvångsomhändertas i Norge

1:49 min

Norge får hård kritik för sin behandling av romer. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter är oroad, bland annat för det han kallar Norges extremt frekventa tvångsomhändertaganden av romska barn.

Runt 120 romska barn i Norge har antingen blivit tvångsplacerade i fosterhem eller riskerar att bli det, vilket motsvarar hälften av de som räknas som norska romska barn, hävdar Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter i en kommande rapport.

Ekot har läst rapporten som publiceras senare i dag. Där framgår inga detaljer om hur Europarådet har kommit fram till den här tidigare okända totalsiffran. Däremot står det i rapporten att norska frivilligorganisationer är mycket oroade över att det så kallade Barnevernet tvingar så många romska barn från sina föräldrar.

De flesta av barnen hamnar i fosterfamiljer, en del på institutioner. Enligt Europarådets källor finns många romska kvinnor i Norge som undviker att föda sina barn på sjukhus av rädsla för att myndigheterna ska ta ifrån dem deras nyfödda barn.

Norges regering säger i ett svar till Europarådet att landet inte registrerar människor utifrån etnisk tillhörighet och att regeringen därför inte kan kommentera de här nya uppgifterna om att så stor andel av de romska barnen blir tvångsomhändertagna.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muižnieks, säger sig vara allvarligt oroad över situationen för romer i Norge. Han hävdar att det har skett en ökning av våldsamma och diskriminerande uttalanden i Norge riktade mot romer.

Kommissionären pekar också på bristande utbildning för romska barn. År 2012 kom uppgifter från Oslo om att bara drygt hälften av stadens romska barn i skolåldern var registrerade i en skolklass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista