Irakiska staden Ramadi under Islamiska statens kontroll

2:07 min

Videofilmer visar på poliser och säkerhetsstyrkor som flyr från den irakiska staden Ramadi. Enligt uppgifter har staden intagits av Islamiska staten.

En videofilm visar hur den irakiska armén och säkerhetsstyrkor flyr från Ramadi, en rad militära fordon skyndar iväg. Det är den största segern för gruppen som själva kallar sig för islamiska staten sen Irak och dess allierade började den militära kampanjen för att driva ut IS. När Iraks nästa största stad Mosul föll i juni förra året kollapsade den irakiska armén. Iraks premiärminister Haider al-Abadi uppmanade igår de irakiska styrkorna att hålla sina positioner, men bilderna från Ramadi säger något helt annat.

En film som vi inte kan verifiera visar det som tros vara en stor grupp poliser på flykt, en man skriker upprört "ge er av till Bagdad bara".

IS tog kontroll över delar av Anbarprovinsen och städerna Ramadi och Falluja i början av år 2014. Talespersonen för USAs försvarhögkvarter Pentagon beskriver nu situationen i Ramadi som "omtvistad" och lägger till att om staden faller måste USA hjälpa irakiska styrkor att ta tillbaka Ramadi.

Iraks premiärminister har nu bett shiamiliserna som har stöd från Iran att vara redo att strida. Men det är mycket känsligt att sända in shiamiliserna i den sunnidominerade Anbarprovinsen, på arabiska kallas shiagrupperna för "al-hashd al-shaabi", den folkliga mobiliseringen.

Men efter att staden Tikrit togs över i april bevittnade nyhetsbyrån Reuters hur shiamuslimska milismän drog ett lik efter en bil och hur federala poliser skar halsen av en misstänkt IS-krigare. Det har varit spänt i Anbarprovinsen ända sen irakiska säkerhetsstyrkor med våld upplöste sunnimuslimska protesterläger i slutet av 2013.

Sunnimuslimer demonstrerade då mot det de upplever som marginalisering från den shiamuslimska majoriteten i Irak. Anbarprovinsen har en smärtsam och blodig historia också för USAs armé, som led stora förluster i området efter den USA-ledda invasionen 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista