Astra Zeneca satsar miljarder på ny enhet i Södertälje

2:02 min

Läkemedelsbolaget Astra-Zeneca planerar att satsa 2.3 miljarder kronor på att bygga en produktionsanläggning i Södertälje - en satsning analytiker kallar ett trendbrott för bolaget i landet.

– Det är tillverkning av biologiska läkemedel, vilket vi inte haft tidigare i Sverige. Det är en väldigt strategiskt viktig investering för oss, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige.

På sikt kan det handla om så mycket som över 8 miljarder i investeringar, och över 800 jobb. Men i detta första skede investerar läkemedelsföretaget cirka 2,3 miljarder kronor. Satsningen bedöms skapa mellan 150 och 250 högkvalificerade produktionsjobb. 

– Dels har vi en väldigt stor del av vår totala produktion i Södertälje, vi har en väldigt hög kompetensnivå i Södertälje. Vi har dessutom över flera år sett stora satsningar när det gäller life science från regeringen, säger Astra Zenecas vd Jan-Olof Jacke.

Enheten ska fokusera på fyllning och packning av proteinläkemedel, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande. I slutet av 2018 ska enheten börja tillverka läkemedel till prövningsprogram, anläggningen väntas vara helt driftklar för att sälja kommersiella produkter 2019.

För tre år sedan lade Astra Zeneca ned sin forskningsenhet för neurovetenskap i Södertälje, då försvann 1 200 forskartjänster från Södertälje. De 150 till 250 jobben som nu kommer till är alltså högkvalificerade produktionsjobb.

Johan Unnérus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank, ser satsningen som ett trendbrott efter flera motgångar.

– Ur ett svenskt perspektiv är det glädjande, inte minst med bakgrund av historiken där man kraftigt skurit ner i framförallt Lund och den forskningsdrivna delen i Södertälje för inte allt för länge sedan. I det perspektivet är det intressant att man satsar på ett område som är strategiskt viktigt, säger han.

Även från fackligt håll har nyheten tagits emot positivt.

Milan Bogicevic, klubbordförande för IF Metall vid Astra Zeneca i Södertälje, är positiv till att satsningen hamnar i Södertälje.

- Att vi får produktionen hit är jättepositivt eftersom det här är en stor del av våran framtid. Där biologiska läkemedel ska utgöra ungefär hälften av vår produktportfölj. När vi då får fyllning och packning utav den till Södertälje så är det stort, säger Milan Bogicevic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista