Martin Noréus,vikarierande generaldirektör för Finansinspektionen, och Per Håkansson, juristchef, håller pressträff med anledning att av att Nordea har brustit i sitt arbete att motverka penningtvätt
Martin Noréus,vikarierande generaldirektör för Finansinspektionen, och Per Håkansson, juristchef. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordea och Handelsbanken får böter och hård kritik från Finansinspektionen

"Man har förmodligen kunnat tvätta pengar i de här bankerna"
2:41 min

Finansinspektionen ger böter på 50 miljoner kronor till Nordea och 35 miljoner till Handelsbanken för att de har stora brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt. Nordea varnas och döms ut helt av Finansinspektionen som använde ord som uselt och dåligt på presskonferensen tidigare i dag.

– I Nordea har vi sett väldigt stora brister på väldigt många områden, och det är också så att Nordea har haft upprepade problem på det här området. Därför ser vi extra allvarligt på situationen i Nordea och därför blir det en varning.

– I Handelsbanken är bristerna även där allvarliga men inte lika allvarliga, säger Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen.

Finansinspektionen har under två års tid granskat de fyra svenska storbankerna. Swedbank och SEB får inget straff men Handelsbanken och Nordea kritiseras istället hårt av myndigheten.

– Om man vill tvätta pengar har man förmodligen kunnat göra det utan att bli upptäckt i de här två bankerna, säger Martin Noréus.

Finansinspektionen har gjort sin granskning genom att titta på hur bankerna var och en har hanterat hundra av sina högriskkunder. Det kan handla om utländska domare, politiker och diplomater eller andra oerhört förmögna utländska kunder. Finansinspektionen har också kollat hur bankerna hanterar konton till utomnordiska företag.

Nordea har nästan inte gjort några riskbedömningar överhuvudtaget, säger Martin Noréus.

– Den period som vi har granskat har den gjort väldigt få och ibland inga alls, man har inte ens gjort det halvdant utan man har många gånger helt misslyckats.

Emma Rheborg, kommunikationschef på Nordea, säger att banken ska bli bättre framöver.

– Ja, vi tar kritiken på största allvar. Det handlar ytterst om att vi tar vårt ansvar för att banken inte används till olaglig verksamhet. Vi har åtagit oss att fullgöra den uppgiften och vi ska öka resurserna så att vi kan uppfylla Finansinspektionens krav, säger Emma Rheborg.

Hur ser ni då på att Nordea kan ha möjliggjort penningtvätt och finansiering av terrorism enligt Finansinspektionen?

– vi har inte upptäckt några olagliga transaktioner. Men det är klart att vi noterar de brister som pekas ut, säger Emma Reborg.

Också Handelsbanken får kritik av Finansinspektionen även om banken får en anmärkning och inte en varning. Handelsbanken får även en lägre straffavgift, på 35 miljoner kronor.

– Det är en stor process att göra förändringar och vi har uppenbarligen varit långsamma på det. Det tar tid. Det är datasystem som ska byggas och rutiner som ska förändras. Det är ingen ursäkt men möjligen en förklaring, säger Johan Wallqvist, Handelsbankens presschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".