Överklagar dom om mutbrott

1:40 min

Hovrätten kommer att få pröva Malmö tingsrätts dom om mutbrott på Migrationsverket i Malmö som föll i dag.

Tingsrätten fäller en tidigare handläggare på Migrationsverket för bland annat grovt mutbrott, men han tänker överklaga domen. En annan handläggare frias helt.

– Vi har redan haft kontakt med varandra och är helt eniga om att vi tänker överklaga domen och underställa den hovrättens prövning, säger advokat Leif Silbersky som företräder den 53-årige handläggaren.

Brottsutredningen har pågått i flera år. De första misstankarna uppstod i samband med en intern utredning på Migrationsverket. Målet som tingsrätten har behandlat har gällt sju personer som under 2008 och 2009 köpte falska bulgariska pass. På det viset kunde de registrera sig som EU-medborgare med uppehållsrätt i Sverige, trots att de inte var det.

Malmö tingsrätt anser att det är den 53-årige mannen som har bedrivit handeln, tillsammans med en 56-årig man som drev en restaurang i Malmö. Enligt domen blev restaurangen en känd mötesplats för flyktingar som behövde hjälp med papper. Tingsrätten anser att 53-åringen tjänat åtminstone 450 000 kronor i mutor. År 2008 avskedades han från Migrationsverket.

Det är till stor del på vittnesmålen från restaurangägaren och från de personer som köpte handlingarna som han fälls och döms till tre års fängelse för bland annat grovt mutbrott. Det är ett år mer än vad åklagaren hade yrkat på.

– Det är också något besynnerligt att tingsrätten har ansett att straffvärdet ligger betydligt högre än vad åklagaren yrkade, men som sagt min huvudman förmenar att han är helt oskyldigt indragen i det här, säger Leif Silbersky.

Den 56-årige restaurangägaren fälls för bland annat medhjälp till grov urkundsförfalskning. Han döms till fängelse i ett och halvt år. Även han tänker troligen överklaga.

Tingsrätten skriver i domen att Migrationsverkets handläggning var summarisk och att man bara i undantagsfall följde upp om handlingarna i ärendena var äkta. Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson är kontrollen bättre i dag.

– Vi har bland annat utökat vårt IT-stöd vilket gör lättare att följa enskilda ärenden genom processen och därigenom kunna identifiera när något ser annorlunda ut än vad det ska. Vi har också inrättat en tillsynsenhet som aktivt jobbar med att följa upp både tips och indikationer på att någonting inte stämmer, säger Fredrik Bengtsson.

En 47-årig man som fortfarande är anställd på Migrationsverket, men som har varit avstängd i flera år, frias helt i tingsrättens dom. Han var åtalad för bland annat grovt tjänstefel och i ett fall för grovt mutbrott.

Tingsrätten anser inte att det är bevisat att han visste att det rörde sig om falska handlingar när han registrerade uppehållsrätter och anser inte heller att uppgifterna om det misstänkta mutbrottet är trovärdiga. Mannen är varslad om avsked. Migrationsverket vill idag inte säga om man tänker fullfölja varslet eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista