Birgitta Jónsdóttir. partiledare isländska Piratpartiet. Foto: Jens Möller/TT.
Birgitta Jónsdóttir leder Piratpartiet, som nu är Islands klart största parti. Foto: Jens Möller/TT.

Brant uppåt för isländska Piratpartiet

Vinner röster på missnöje med andra partier
2:03 min

Piratpartiet har på kort tid växt till Islands största parti. Enligt de två senaste opinionsmätningarna har partiet stöd av över 30 procent av islänningarna.

– Med ödmjukhet och delvis med chock, svarar partiledaren Birgitta Jonsdottir på frågan hur hon har reagerat på de senaste opinionsmätningarna.

Ökningen av väljarstödet har varit explosionsartat för Piratpartiet här på Island. Så sent som vid årsskiftet hade partiet runt 10 procent av väljarna bakom sig. Nu tre gånger så många; 32 procent, enligt den senaste opinionsmätningen.

– Jag tycker att det är ett härligt politiskt parti, säger Sveinn, en av många här i Reykjavik som har fastnat för Piratpartiet på senare tid.

Fast partiledaren Birgitta Jonsdottir säger att en skillnad i dag är att partiet inte längre enbart lockar unga stadsväljare, utan även många äldre och folk på den isländska landsbygden.

Alla jag pratar med - väljare, statsvetare och politiker - är överens om att Piratpartiet vinner röster på det stora missnöjet med Islands etablerade partier. Efter landets förödande bankkrasch 2008 har förtroendet rasat för landets politiska etablissemang.

Fast Islands piratparti är inte helt likt andra antietablissemangspartier.

– De är mycket annorlunda än antietablissemangspartier vi har sett i många europeiska länder, som i grund och botten har varit främlingsfientliga, säger Ólafur Harðarson, professor i statsvetenskap vid Islands universitet.

Piratpartiet är inte heller extremt, varken åt höger eller vänster, enligt professorn.

Till skillnad från det svenska Piratpartiet har dess betydligt yngre isländska systerparti lyckats ta sig in i det nationella parlamentet. Bara ett halvår efter grundandet fick piraterna fem procent av rösterna i det isländska valet 2013. Om det vore val i dag skulle partiet alltså få en tredjedel av alla röster, men Birgitta Jonsdottir tror knappast att partiet kommer behålla det massiva stödet vid nästa val om två år.

– Jag skulle bli mycket glad om vi får 20 procent, säger Piratpartiets ledare Birgitta Jonsdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".