Väntan för asylsökande blir bara längre

2:00 min

De flesta som söker asyl i Sverige i dag får vänta ett halvår innan asylutredningen ens börjar. Och den sammanlagda väntetiden för ett beslut väntas fördubblas i år.

– Kom du för ett år sen fick du en asylutredning inom tre veckor, nu är det sex månader, säger Johanna Jerlehad, handläggare på Migrationsverket.

Den som kommer idag får alltså en tid för sitt första samtal med Migrationsverkets utredare först i höst. Efter det tar utredningen tid - och sen väntan på beslut.

Så den totala väntetiden på ett asylbeslut förväntas fördubblas i år jämfört med 2014 och landa på tio månader, enligt Migrationsverkets egen prognos. Sen tar det mer än ett år till innan ens anhöriga får komma hit.

– Det är fruktansvärt att det tar så lång tid. Jag gör mitt bästa. Vi alla jobbar övertid, vi kommer in på helger och sitter sent på kvällarna, säger Johanna Jerlehag.

– Jag har ungefär 200 ärenden, jag utreder 3-4 personer i veckan och om jag har tur så hinner jag skriva 1-3 beslut i veckan. Och alla mina kollegor är i exakt samma situation.

Och bilden av längre köer och pressade handläggare bekräftas av Mikael Ribbenvik som är operativ chef för Migrationsverket.

Han säger också att han förstår att många med ganska klara asylskäl från till exempel Syrien känner sig frustrerade över att det tar så lång tid, men att det helt enkelt är för många som har tydliga asylskäl för att de ska få förtur.

– Av de 80 000 som kom förra året så var 30 000 från Syrien, 15 000 från Eritrea och ytterligare 10 000 palestinier fördrivna från Syrien. Och det blir sammanlagt 55 000 människor och 55 000 människor kan inte få förtur. Vi måste behandla folk lika, säger han.

Men de allt längre väntetiderna skapar frustration ute på asylboendena. Det lätt att själv tappa hoppet, säger läkarstudenten Maali Mjed från Syrien. Han kom till Sverige för nio månader sen, och enligt hans handläggare är det flera månaders väntan kvar.

– Det är för svårt just nu, jag tappar hoppet, säger Maali Mjed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista