Migrationsverket rekryterar för att korta köerna

1:45 min

I dag kan asylsökande tvingas vänta ett halvår innan deras asylutredning ens inleds. Men nu rekryterar Migrationsverket 300 nya handläggare för att korta köerna.

– När människor kommer till Sverige för att söka asyl så sker det i realtid. Så att det första stället man måste förstärka är på ansökningsenheter. För där har man ingen möjlighet att vänta. Det finns inget väntrum innan man kommer fram, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Mer än hälften av de drygt 200 nya handläggare som anställdes på Migrationsverket förra året rekryterades därför till antagningen. Och att en nyinskriven asylsökande sen får vänta sex månader på att utredningen inleds beror alltså på att det blir en flaskhals till nästa instans: prövningen.

Och det känner också handläggarna av tydligt. Johanna Jerlehag jobbar på Migrationsverket sedan ett år tillbaka.

– Vi ska ha tre utredningar i veckan, vi ligger på fyra-fem. Vi går på knäna här jag vet inte vad mer jag ska säga, vi gör vårt bästa, säger hon.

Förra året kom 80 000 asylsökande till Sverige och prognosen för i år ligger lika högt. Men nu ska alltså prövningsenheten, som gör utredningarna, bli större.

– Nu i år beräknar vi att vi kan anställa ytterligare 300 personer till asylverksamheten och då är det främst till prövningsverksamheten, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Men att växa så mycket är inte smärtfritt för en organisation, även om Mikael Ribbenvik säger att Migrationsverket har lyckats hitta kompetent personal så här långt.

– Det är inte bara att trycka på en knapp, utan expansion kostar på. Dessutom måste man använda rätt mycket av de befintliga resurserna i organisationen till att introducera nya kollegor. Så att växa så intensivt som vi har gjort kostar på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista