Barack Obama höll tal i synagoga

1:45 min

USA:s president Barack Obama gjorde ett ovanligt framträdande i dag när han talade i synagogan Adas Israel inför en av Washingtons mest inflytelserika judiska församlingar. Obamas stöd för Israel har ifrågasatts och det finns opinionsmätningar som visar att han tappat stöd bland judar i USA.

– USA står bakom Israel, oavsett vad som händer, försäkrade Barack Obama, som tackades med långa applåder.

Han använde sitt tal för att demonstrera samförstånd och visa förståelse för frågor som är viktiga för USA:s judar, inte minst efter en vår av offentliga kontroverser med den israeliske premiärministern Benjamin Nethanyahu.

Barack Obama, med ljus kippa på huvudet, sa att delade värderingar inte hindrar att USA och Israel kan göra olika politiska bedömningar och han pläderade för en tvåstatslösning mellan israeler och palestinier som USA vill se, men som Nethanyahu förkastade under sin valkampanj.

– Jag känner ett ansvar att säga uppriktigt vad jag tycker krävs för långsiktig säkerhet och sann demokrati och det är två stater för två folk, Israel och Palestina sida vid sida, sa Obama under jubel och rop.

Han försvarade också att USA förhandlar med Iran, förhandlingar som Israel motarbetar och Obama sa att Iran inte under några omständigheter kan tillåtas att skaffa kärnvapen.

Adas Israel, som presenterar sig som den största konservativa synagogan i USA:s huvudstad Washington, är inflytelserik och Obama är den tredje sittande president som talat där. Barack Obama påminde om historisk förföljelse av judar och fördömde antisemitism, som han sa har vuxit starkare på senare tid.

– Antisemitism är inte något som bara kommer att försvinna och vi har lärt oss historien att vi inte kan ignorera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista