Måns, Eurovision, Friends Arena, Globen
Foto: TT
Eurovision Song Contest 2015

Kampen om var i Sverige Eurovision 2016 ska hållas börjar

2:34 min

Segeryra visste inga gränser i natt när Måns Zelmerlöw kammade hem vinsten i Eurovision Song Contest. Nu börjar dragkampen om vilken stad som får stå värd för nästa års finaler i Sverige.

– Jag är så jäkla glad. Så mycket känslor och så mycket eufori, det är så sjukt när två miljoner sitter och tittar och de väljer mig till sin segrare, säger Zelmerlöw på efterfesten i Wien.

Det dröjde inte länge förrän lyckönskningarna strömmade in. ”Nu är du hela Sveriges hjälte!” skrev statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook och Anna Kinberg Batra (M) ser fram emot nästa final här i Sverige. Den stora frågan är nu var i Sverige den ska hållas.

Det är bara två år sen Malmö stod som värd för finalerna, en investering på 25 miljoner kronor som ökade turistomsättningen med 185 miljoner och 1,1 miljarder i medievärde omräknat till annonsvärde.

När Loreen vann Eurovision 2012 gick SVT ut direkt med att det bara är Stockholm, Göteborg och Malmö som är aktuella för den här typen av evenemang. Men SVT:s vd Hanna Stjärne har precis hämtat sig från gårdagens seger och vill inte spekulera i var finalen till slut kan hamna:

– Även om vi har hoppats att vi skulle vinna så har vi faktiskt inte tagit ut det i förskott. Så långt har vi inte kommit i tanken än. Det kommer bli en väldigt spännande musiktävling i Sverige, någonstans i Sverige, nästa år. Var och vilka former det kommer vi börja titta på nu.

Det är inte helt okomplicerat att hitta rätt stad och arena för nästa års schlageryra, till exempel slukar finalerna inte mindre än sex veckor för repetitioner och tävlingar. Det gör det mer komplicerat för arenor som Freinds Arena och Tele 2 att stå värd, eftersom de har hyresgäster som AIK, Hammarby och Djurgården året om. Globen skulle därför vara en mer trolig plats om Stockholm får stå för evenemanget.

Got Events vd Lotta Tibell med arenan Skandinavium i Göteborg om dragkampen som nu börjar:

– Jag skulle definitivt tro att det är flera städer som är intresserade. För det är ett intressant evenemang, det drar mycket folk och mycket medialt intresse, och som Malmö visade går det att göra mycket mer utav det än själva eventdagen, säger Tibell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista