Flyktingbarn utan vårdbehov får bo med psykiskt sjuka

2:35 min

Sveriges Radio kan avslöja att kommuner vid flera tillfällen har placerat ensamkommande flyktingbarn på boenden där det bland annat finns ungdomar som är kriminella eller har psykiska problem. Detta utan att den ensamkommande har något sådant vårdbehov.

Har du någon erfarenhet av detta? Hör av er till samira.othman@sverigesradio.se

Diskutera under hashtaggen #ensamisverige

En av dem är en 16-årig tjej från Eritrea, som inte vill framträda med sitt namn. Hon placerades på ett boende tillsammans med flickor med självskadebeteende och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och Tourettes.

– När jag kom hade jag mina egna bekymmer och de som bodde där sprang runt nakna, skrek på nätterna. De sa att maten jag åt var gjord av bajs och griskött och hotade mig att stoppa in tandkrämstuben i min vagina, berättar den här 16-åriga flickan som flytt krigets Eritrea. En flykt stundtals ensam via Etiopien, Sudan, Italien och sen Sverige. Kantad av misshandel och svek.

– Jag trodde att jag själv var sjuk, när jag hamnade med dem. Jag fick för mig det, säger hon och berättar om den första tiden i Sverige på ett boende tillsammans med flickor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och självskadebeteende.

Det visar sig att den här flickans berättelse är en av flera liknande. Sveriges Radio har pratat med en handfull ensamkommande som berättar om när de kom till Sverige utan sina föräldrar och placerades på Hem för vård och boende, HVB. Enligt tillstånden är hemmen till för någon helt annan än för just dem.

Vi har pratat med behandlingsassistenter och gode män som också berättar om ensamkommande som fått bo tillsammans med kriminella, drogmissbrukare eller psykiskt sjuka barn eller ungdomar. Det trots att det inte finns någon utredning som säger att de har ett sånt vårdbehov.

Birgitta Hagström är avdelningschef och sakkunnig på HVB på Inspektionen för Vård och Omsorg.

– Varje barn har rätt till en bra vårdkvalitet och inte blandas ihop med andra med andra vårdbehov.

Vad får det för konsekvenser?

– Det kan ju få de konsekvenserna att inget av barnen får sitt vårdbehov tillgodosett.

När drygt 200 kommuner svarar på en fråga som Sveriges Radio har ställt om var de ensamkommande som kommunen har ansvar för är placerade, så visar det sig att över 100 barn bor på hem där ansvarig kommun inte vet vilken målgrupp boendet i fråga har.

– Skulle det här hända svenska barn, det tror jag inte, kommenterar flickans gode man, som vill vara anonym.