Omstritt tiggeriförbud i Salzburg

2:01 min

Debatten i den österrikiska staden Salzburg går hög sedan staden beslutat att införa ett tiggeriförbud under dagtid på de mest turisttäta gatorna och torgen. Stadens borgmästare menar att förbudet är ett önskemål från många invånare, medan kritikerna ser det som ett sätt att helt få bort tiggarna från staden.

Ion från Rumänien sitter med en pappmugg på asfalten precis vid turistmagneten, Mozarts födelsehus längs den berömda Getreidegasse i Salzburg. I går fick han bara ihop sju euro, men någon dag har det blivit upp mot 20 euro på en dag. Han tror att det nya förbudet bara syftar till att få bort honom från staden.

– De har ju inte rätt att skicka ut EU-medborgare, men om jag får mindre pengar så hoppas de väl att jag försvinner frivilligt, säger han.

Från och med nästa vecka får han inte längre sitta och be om pengar framför det berömda Mozarthuset under dagtid. Då införs det nya delvisa tiggeriförbudet på flera av Salzburgs mest folktäta gator och torg.

Sedan tidigare är det förbjudet med mer aktivt tiggande, som att gå omkring och uttryckligen be om pengar, eller tigga med hjälp av barn. Men med det nya förbudet blir det totalförbud på de aktuella platserna mellan klockan 8 och 19.

– De kan vara någon annanstans, men inte här i centrum, det ger inget bra intryck, säger Irene Wechselbaum.

Flera invånare jag pratar med på den berömda gatan är liksom Irene för förbudet. Men inte alla.

– Ett förbud är fel väg att gå, det bara skyfflar problemet någon annanstans, säger Alex.

Socialdemokraterna SPÖ, som länge var emot ett förbud, svängde under våren och i förra veckan röstade en majoritet i stadens fullmäktige igenom det. Men oppositionen kommer överklaga beslutet till den författningsdomstolen i Österrike, de menar att det bara är ett inledande steg mot ett fullständigt tiggeriförbud i hela staden.

Ion från Rumänien visar upp ett papper med information om det kommande förbudet som han fått från en hjälporganisation. Han säger att han har sju barn på hemmaplan som han samlar ihop pengar till i Salzburg.

– Jag kommer fortsätta, jag måste bara kolla vad förbudet verkligen får för konsekvenser för mig, säger han.