Hög arbetslöshet trots många nya jobb

3:08 min

Den svenska ekonomin växer och jobben blir fler, men arbetslösheten är fortfarande hög. Det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon idag presenterar läget på den svenska arbetsmarknaden.

Det är anmärkningsvärt att matchningen är så dålig, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

På en pressträff presenterade hon idag läget på den svenska arbetsmarknaden. Ylva Johansson konstaterade att 80 000 fler är sysselsatta idag jämfört med för ett år sedan. Men tros det så ligger arbetslösheten kvar på en hög nivå.

De som ändå ökat sin sysselsättningsgrad mest är utrikesfödda kvinnor. Det är dock från en låg nivå, påpekar Ylva Johansson. Det går också bättre för ungdomar, men fortfarande har ungdomar utan gymnasiekompetens stora problem.

Regeringens jobbmål, att ha lägst arbetslöshet inom EU om fem år, kommer också att bli svårt att nå, enligt arbetsmarknadsminsitern.

– Det är tufft, mycket tufft.

Vad exakt som krävs för att förbättra läget på arbetsmarknaden gavs inte av Ylva Johansson idag, men hon sa att det handlar både om ny politik och nya investeringar.

Ylva Johansson konstaterar också att många av de nyanlända har utbildning och erfarenhet från områden där det behövs arbetskraft. Regeringen har därför fört samtal med parterna på arbetsmarknaden om så kallade snabbspår. Det innebär bland att man ska se över om det inte kan gå fortare att validera nyanländas kunskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista