S ser över strategi för våldsbejakande extremism

1:03 min

Majoriteten i Stockholm stad vill nu se över strategin om våldsbejakande extremism som lades fram förra veckan och som fick skarp kritik från oppositionen. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) sa i kväll att hon är beredd att samtala med oppositionen om strategin.

- Beskedet att strategin förmodligen behöver göras om och att man ska försöka nå en blocköverskridande överenskommelse är välkommet, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm.

Förra veckan lade socialnämnden i Stockholm fram en strategi om hur våldsbejakande extremism ska motverkas.

Strategin gäller såväl vänster- och högerextrema som islamistiska extremister.

I strategin nämns att extremister som kommit tillbaka till Sverige efter att ha deltagit i strider utomlands ska kunna få olika stödinsatser. Bland annat nämns försörjningsstöd, stöd från arbetsförmedling och bostadsbolag.

Strategin har väckt hård kritik från bland annat Kristdemokraternas Erik Slottner.

– Man har skrivningar som lätt går att tolka som att den som stridit för Islamiska staten och kommit tillbaka ska få en gräddfil till både bostads- och arbetsmarknaden, säger han.

Socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård i Stockholm har inte velat ställa upp på en intervju ikväll men skriver att strategin "vinner på att fullmäktiges partier i så bred enighet som möjligt kan stå bakom den".

Synpunkter på socialnämndens förslag ska nu samlas in innan det slutligen behandlas i fullmäktige i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista