Irak inleder offensiv för att återta Ramadi från IS

1:26 min

Den irakiska regeringen har inlett en storoffensiv för att återerövra provinsen Anbar från terrorgruppen IS. Det kommer flera rapporter om kraftiga strider och luftattacker utanför provinshuvudstaden Ramadi.

Irakiska styrkor håller på att omringa Anbars provinshuvudstad al-Ramadi, det uppger en talesperson för de shiitiska militärstyrkorna.

Kraftoffensiven som inleddes tidigt på tisdagsmorgonen kommer tio dagar efter att IS intog Ramadi. Nederlaget ses som ett av den irakiska regeringen största i kampen mot terrorgruppen. Enligt FN har 55 000 personer nu flytt från sina hem i Ramadi.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi sade nyligen i en intervju med brittiska BBC att Irak har kraft nog att ta tillbaka regionen från IS.

– De vill få det att se ut som att de vinner, men det gör de inte. Vi har kraft att trycka tillbaka dem och det ska vi göra. Inom ett par dagar kommer vi ha tagit tillbaka Ramadi, sade premiärministern Haider al-Abadi som samtidigt bad om internationell hjälp.

Ramadi ligger bara drygt tio mil väster om Bagdad, i Iraks största provins Anbar på gränsen till Syrien. Att provinshuvudstaden föll till IS tidigare i maj har setts som ett förnedrande nederlag för den irakiska regeringen.

Från amerikanskt håll har det riktats skarp kritik mot att de irakiska styrkorna drog sig tillbaka under IS offensiv.

Beskedet om den nu inledda insatsen har välkomnats av USA:s vice president Joe Biden, som har lovat Irak sitt fulla stöd. Amerikansk militär ska bidra med bland annat pansarvärnsraketer i insatsen mot IS.

Styrkan som nu satts in i den militära operationen består av både regeringsstyrkor och shiamilis. Men att Irak sänder in just shiitiska styrkor i den i huvudsak sunnimuslimska provinsen väcker samtidigt oro att det ytterligare ska öka på spänningar mellan Iraks sunni- och shiamuslimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista