Skolkorridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Svaga elever får inte den hjälp de behöver

"Eleverna upplever sig vara så lämnade"
1:31 min

Svaga elever på yrkesprogrammen saknar stöd som de har rätt till. Det visar en ny rapport från Skolinspektionen. Inspektionen har granskat 30 av de skolor som har många avhopp och det visar sig att två tredjedelar av de svaga eleverna inte får den hjälp de behöver. Resultatet förvånar Mårten Petersson, utredare på Skolinspektionen.

- Jag blir förvånad. Jag trodde inte att eleverna skulle uppleva sig vara så lämnade som många gör. Sen är det den här röran som finns på många skolor, man har inte ordning. Man har inte ens reflekterat över varför Kalle inte är på plugget Man tänker att han är ju inte här så vad kan vi göra. Det förhållningssättet förvånar mig lite grand.

Att avhoppen från yrkesprogrammen är ett stort problem känner man redan till på Skolinspektionen. Av de elever som började på ett yrkesprogram 2011 fick bara två tredjedelar en examen tre år senare. Nu har skolinspektionen granskat 30 skolor som har stora problem med avhopp och det visar sig att eleverna inte får det stöd som de har rätt till. Det kan bland annat handla om att undervisningen skulle behöva anpassas just till den eleven. Även om Skolinspektionens undersökning bara tittat på 30 skolor tror man att problemen gäller generellt för svaga elever på yrkesprogrammen. Enligt Mårten Peterson får bristerna på stöd stora konsekvenser.

- Det handlar huvudsakligen om att eleverna inte får en fullständig gymnasieutbildning och inte en gymnasieexamen vilket i sin tur försvårar deras möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är en oerhört viktig fråga för individen men det är en samhällsfråga också. Sverige behöver en välutbildad arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".