P-automater försvinner när fler mobilparkerar

2:51 min

Fler och fler bilister betalar sin parkering med mobilen. I Stockholm, Göteborg och Malmö omsätter mobilparkerandet redan hundratals miljoner kronor varje år och nya kunder tillkommer hela tiden.

I Stockholm har parkeringsautomater börjat försvinna som en konsekvens av att kunderna parkerar med mobilen.

– Det är mindre bra. Jag tänker på dem som är lite äldre. Det kommer att bli svårt för dem om det inte finns några automater kvar, säger bilisten Markus Lejonstad i Stockholm.

När fler och fler betalar parkeringen i mobilen minskar behovet av parkeringsautomater. I Stockholm har trafikkontoret därför plockat ner omkring 75 automater, ungefär sex procent av beståndet. Trots att många automater fortfarande finns kvar, har Stockholmsbilisten Markus Lejonstad redan upplevt hur svårt det kan vara att parkera för den som inte har telefonen redo.

– En gång hade jag inte mobilen med mig. Jag hade lite mynt i bilen men den automaten som fanns tog inga mynt. Det var bara att börja leta efter en annan parkeringsplats.

I Stockholm kommer 25 procent av parkeringsbetalningarna in via mobilen. I Göteborg är den siffran 11 procent och i Malmö fem procent. Totalt för de tre storstäderna handlar det om drygt 140 miljoner kronor i mobila parkeringsintäkter varje år.

Malmö och Göteborg har hittills inte tagit bort några p-automater, även om Göteborg ser det som en möjlighet för framtiden. I Stockholm, där andelen mobilbetalande kunder är högst, hoppas kommunen att ännu fler p-automater ska kunna försvinna i framtiden.

– Vi hoppas och tror att allt fler ska vilja betala med de moderna sätten som finns att betala på. Är det så att behovet av parkeringsautomater försvinner kommer också automaterna att försvinna successivt, säger Erik Johansson, presstalesperson på trafikkontoret i Stockholm.

Om allt fler kunder väljer att betala med mobilen, och ännu fler automater kan tas bort, finns det stora pengar att spara för kommunen, säger Erik Johansson.

– I dag kostar driften av p-automater ungefär 30 miljoner kronor per år så det finns mycket pengar att spara. Jag tror inte att alla automater kommer försvinna och det kommer ta lång tid innan ett stort antal p-automater försvinner. Men det här är kanske början på en ny trend.

Karin Ersson Josefsson har precis parkerat sin bil i centrala Stockholm. Hon går på kryckor och har ett handikapptillstånd, vilket gör att parkeringen är gratis. Men innan hon skadade sig betalade hon gärna parkeringen med mobilen.

– Då kunde jag enkelt förlänga parkeringen om jag blev sen från till exempel ett kundmöte. Jag förstår att alla kanske inte har mobiler och att äldre människor kanske inte kan hantera tekniken. Men jag är för att parkera med mobilen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista