Visstid och föräldraförsäkring i fokus på kongressens sista dag

2:29 min

På Socialdemokraternas kongress i Västerås handlade diskussionerna under förmiddagen om framtidens jobb. Beslut fattades om att partiet ska arbeta för att begränsa arbetsgivarnas användning av visstidsanställning och att föräldraförsäkringen på sikt ska delas upp lika mellan föräldrarna.

Föräldraförsäkringen har varit en av de stora frågorna under kongressen, där bland annat S-studenter och kvinnoförbundet tydligt drivit på i frågan.

Och det var hoppfulla röster som hördes i debatten.

– Ett jämställt familjeliv och ett jämställt arbetsliv förutsätter varandra. Därför måste vi ha en individualiserad föräldraförsäkring, sa Carina Ohlsson, ordförande i Socialdemokraternas Kvinnoförbund, i sitt tal.

Thomas Hammarbeg från Socialdemokraterna i Stockholm hoppades att beslutet skulle leda till förändring i praktiken.

– Det är också viktigt för papporna i vårt samhälle. Så jag hoppas att det inte bara blir en principfråga som vi har i vårt partiprogram, utan också något som vi kommer driva energiskt den närmaste tiden, sa han i debatten.

– Jag är också så fantastiskt glad över den här stunden. För om det är någonting som jag tror kommer förändra arbetsmarknaden så är det när vi får en jämställd föräldraförsäkring, sa Jytte Guteland, EU-parlamentariker.

Men partiet skriver inte vilket år som målet med individualiserad föräldraförsäkring ska nås.

– Nej, vi säger på sikt - och då har vi ingen tidtabell för det, säger Stefan Löfven till Ekot.

Ni har satt upp så många andra mål om år, varför inte ett mål om när den här målsättningen ska nås?

-- Föräldraförsäkringen ska ha ett bättre jämställt uttag. Idag tar kvinnor ut tre fjärdedelar, männen en fjärdedel. Men vi måste vara lyhörda för föräldrarna som i sitt vardagsliv ska hantera de olika reformerna. Och då går det inte att sätta upp en tidtabell.

En stor diskussion idag var också den anställningsform som kallas visstidsanställning.

– Hanteringen av allmän visstid har inte lett till fler trygga anställningar. Tvärtom har de otrygga anställningarna ökat och fortsätter att göra så, sa Carina Svensson socialdemokraterna i Skåne.

Alexander Lindholm från Stockholm gick ett steg länge:

– Jag tror att vi är ganska övertygade om att allmän visstid är skit. Det är något som vi vill ta bort. Sedan vill vi göra det i lite olika takt och i lite olika tempo, sa han under sitt tal.

Partistyrelsen vill att partiet ska arbeta för att ändra lagen så att det ska krävas saklig grund för visstidsanställningar.

– Kongressen med partistyrelsens förslag tar tydlig ställning för att alla tillsvidareanställningar ska ha saklig grund. Detta är ett mycket stort steg och det är ett väldigt tydligt besked: att man inte kan fortsätta med allmän visstid, för den saknar saklig grund, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista