Buss, göteborg
Foto: Fredrik Sandberg/TT

G4S och Västtrafik pudlar efter våldsamt ingripande

1:42 min

Händelsen i Göteborg i fredags, då en uniformerad bussförare kastades av en buss och belades med handbojor av väktare, har lett till att både Västtrafik och säkerhetsföretaget G4S ber om ursäkt.

Föraren anklagades för att ha tjuvåkt, senare kom uppgifter om att han var på väg till depå efter arbetspasset. Men kontrollanter och väktare var mycket aggressiva mot mannen, framgår av filmer från ingripandet.

Flera kontrollanter och väktare la ner mannen på mage på marken i handbojor och höll fast honom. Säkerhetsföretaget G4S arbetar åt Västtrafik med kontrollerna. Regionchefen i Västsverige, i Mikael Högberg, som sett filmerna, beklagar ingripandet.

– Jag har tittat på de filmerna och jag blir upprörd när jag ser hur våra anställda beter sig där. Det är delar som vi inte tycker är accepterbara och inte följer den värdegrund vi står för, säger han.

G4S ska utreda händelsen tilllsammans med Västtrafik vars enhetschef Maria Björner Brauer också säger att Västtrafik ska be bussföraren om ursäkt.

– Vi har sökt den här föraren för att be om ursäkt till honom personligen. För ingen ska behöva uppleva det som utspelar sig på den här hållplatsen. Varken våra kunder eller våra kollegor. För bussförarna är våra kollegor och de är också biljettkontrollanternas kollegor, säger hon.

I dag har många bussförare reagerat starkt mot busskontrollanternas agerande och Klas Nordh, som kör buss i Göteborg, säger att saken måste utredas innan han vill ha kontrollanterna på bussen igen.

– För närvarande känner jag att om det i G4S biljettkontrollantkår finns kontrollanter som agerar så som de gjorde i fredags så kan jag inte svara för säkerheten, vi riskerar att få bråk ombord och då ska de inte verka i vår buss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista