Gustav Fridolin (ansikte med enfärgad blå bakgrund)
Fridolin vill stötta skolor med problem. Foto: Janerik Henriksson / TT

Regeringen satsar på problemskolor

2:01 min

Staten ska få ett större ansvar för problemtyngda skolor. Regeringen kommer i dag besluta om att ge Skolverket i uppdrag att gå in med särskilda insatser på skolor med dåliga elevresultat,

– Vi ger nu Skolverket ett helt nytt uppdrag: Att kunna göra överenskommelser med enskilda huvudmän om skolutvecklingen på enskilda skolor. Lärare, rektorer, elever har kommit i kläm och staten ska inte stå och titta på, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Staten står inte längre och låter insatserna stanna vid inspektion och kritik. Detta är den mest genomgripande förändringen i statens samverkan med huvudmännen sen inrättandet av skolinspektionen.

Gustav Fridolin betonar att samarbetet mellan Skolverket och den enskilda skolan ska utformas som en överenskommelse. Det handlar alltså inte om att staten nu ska gå in och ta över vissa skolor.

– Ansvaret ligger på rektorn. Rektorn är den pedagogiska ledaren på en skola, som har ansvar för de insatser man bestämmer att man ska genomföra på den här skolan. Vi kan inte sitta och vänta på stora skolreformer. Vi måste lämna debatten om vems ansvar det är till att ta ett gemensamt ansvar.

Allt fler niondeklassare i Sverige går i dag ut grundskolan utan fullständiga betyg. Samtidigt växer gapet mellan olika skolors betygsresultat. Mest dramatisk har försämringen varit i utsatta områden där föräldrar har låga inkomster.

I vissa skolor saknar upp till hälften av de som gick ut nian förra året behörighet att läsa vidare. Och det är den här utvecklingen regeringen vill vända.

– Vi har ju ett antal riktigt goda exempel i Sverige. Där man lyckades höja resultaten på bara några år. Men vi är dåliga på att sprida de exemplen. Nu får Skolverket möjlighet att gå in på en skola och se vad man har gjort på skolor med liknande problem tidigare och vad som har fungerat, säger Gustav Fridolin.

Regeringens satsning innebär i år 300 miljoner kronor till prioriterade skolor. Men det är en bråkdel av de sju miljarder Skolverket förra året delade ut till skolor som ville bli bättre och en än mindre andel av de 88 miljarder grundskolan varje år kostar kommunerna.

Från och med 2016 vill dock regeringen öka det särskilda insatsstöd man nu inför.

– Från nästa år ligger det upp till 600 miljoner för insatser just för skolor med särskilt tuffa utmaningar och skolor som tar emot många nyanlända.

Räcker 600 miljoner?

– Det är ju en bra start. Och vävs ju såklart samman med alla de andra statliga insatser som görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista