Lejon föds upp enbart för dra in pengar på turister och volontärer för att sedan säljas till jaktfarmer, säger forskaren Luke Hunter. Foto: Lena Pettersson / Sveriges Radio
Lejon föds upp enbart för dra in pengar på turister och volontärer för att sedan säljas till jaktfarmer, säger forskaren Luke Hunter. Foto: Lena Pettersson / Sveriges Radio

Volontärresebyrå bidrog till lejonjakt

2:00 min

Svensk resebyråer säljer volontärresor för att rädda vilda lejon. Men djuren säljs till jakt, avslöjar P1-programmet Kaliber.

Hör hela reportaget i Kaliber på söndag.

Svenska volontärföretag säljer resor till rovdjursfarmer i södra Afrika med argumentet att uppfödning är ett sätt att hindra att de afrikanska lejonen blir utrotningshotade.

Många svenska ungdomar åker på volontärresorna, alltså betalar för att arbete för en god sak.

– Jag gillar ju djur och natur och tänkte att jag kunde åka med på en sådan här resa för att hjälp dem, säger Frida Aronsson från Göteborg, som planerat att delta på en sådan resa.

Men få av de här lejonen bidrar till att öka den vilda lejonstammen, i stället riskerar de att skjutas av troféjägare i ett jakthägn.

P1-programmet Kaliber har granskat verksamheten och kan visa att en farm som den svenska resebyrån Goxplore skickat volontärer till har sålt lejon till jaktfarmer.

Ett dokument från ett av Sydafrikas provinsparlament visar att samarbetspartnern sålt 41 lejon vid olika tillfällen till två olika jaktfarmer under 2013 och 2014.

Goexplores vd Fredrik Dahlberg säger att det här var något han inte kände till, men efter att ha tagit del av Kalibers uppgifter har han valt att avsluta samarbetet.

– Vi har haft ett tydligt avtal, en ”code of conduct”, som säger att inget sådant här får hända. Därför har vi valt att avsluta samarbetet, säger Goxplores vd Fredrik Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista