Foto: Jeff Chiu/AP
Foto: Jeff Chiu/AP

Apple lanserade ny musiktjänst

Datorjätten Apple lanserade som väntat en ny musiktjänst som konkurrerar med Spotify. Apple Music innehåller flera Itunes-fuktioner - nu kan man dock också strömma musiken, artister kan interagera med fans och kunderna erbjuds en global radiokanal som sänder dygnet runt.

Det har ryktats en längre tid om att Apple gör sig redo att försöka peta ner Spotify från strömningstronen med en egen musiktjänst och på utvecklarkonferensen WWDC i San Francisco på måndagen hände just det.

Efter en nästan två timmar lång presentation av andra Apple-nyheter klev företagets vd Tim Cook upp på scenen och sade:

– Innan vi avslutar så har vi en sak till. Något vi har jobbat riktigt hård med, något vi är väldigt exalterade över.

Cook presenterade sedan den nya tjänsten Apple Music.

– Det är nästa kapitel. Apple Music kommer att förändra sättet ni upplever musik på för alltid, sade han.

Apple Music påminner i flera delar om företagets musikbutik Itunes men är späckat med en lång rad nya funktioner.

Den viktigaste är förstås att man inte längre behöver köpa och ladda ner låtarna — de går numera att strömma, precis som via Spotify. Tjänsten är också integrerad med många andra funktioner i Apples mobila operativsystem Ios.

– Det är en revolutionerande musiktjänst, sade musikbranschlegendaren Jimmy Iovine från scenen.

Men Apple Music kommer också att innehålla material som musikvideor och funktionen "Connect" kommer att erbjuda artister möjlighet att dela med sig av sådant som bilder, ljudklipp, demoinspelningar och annat till sina fans.

– Vi har försökt skapa en komplett upplevelse för fansen, förklarade Nine Inch Nails frontman Trent Reznor, som varit med och tagit fram tjänsten, i en förinspelad video.

Tjänsten kommer också att innehålla en radiostation, Beats1, som ska sända live dygnet runt med tunga programledare som förre BBC-profilen Zane Lowe.

Apple Music släpps i över 100 länder den 30 juni.

Tjänsten kommer att kosta 9,99 dollar i månaden men de första tre månaderna kommer att vara gratis. Det kommer även att finnas rabatterade familjeabonnemang.

Under presentationen visade Apple också upp nya operativsystem för Mac, Iphone och Ipad samt Apple Watch. Samtliga dessa uppdateringar kommer i höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista