Wallström
Foto: TT

Wallström står på sig: Straffet är medeltida

"Det är en medeltida metod"
0:39 min

När den saudiske bloggaren Raif Badawi dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp kallade utrikesminister Margot Wallström domen medeltida. När Högsta domstolen i Saudiarabien nu fastslagit domen återupprepar Wallström sin ståndpunkt.

– Min uppfattning är att det är ett medeltida straff, säger Margot Wallström när Ekot träffar henne i Bryssel.

Den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi dömdes i fjol i en lägre instans för att ha smädat islam. Domen: Tio års fängelse och 1 000 piskrapp – ett straff som sannolikt skulle kosta honom livet.

I januari fick Badawi sina första 50 piskrapp och omvärlden protesterade högljutt. Bland de som reagerade fanns Sveriges utrikesminister Margot Wallström som kallade straffet medeltida.

Wallströms uttalande orsakade en djup diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien. Riyadh kallade hem sin ambassadör från Sverige och det gick så långt att kungen skrev ett brev till Saudiarabiens kung i ett försök att tina upp relationerna.

Nu har Raif Badawis dom prövats av Högsta domstolen i Saudiarabien som fastslår straffet. När Ekot träffar utrikesminister Margot Wallström under utrikesministermötet i Bryssel återupprepar hon sitt uttalande.

– Det är alldeles tydligt vad jag tycker om det och det har förekommit i alla medier så jag har inte ändrat uppfattning om det.

Vad är din uppfattning? 

– Min uppfattning är att det är ett medeltida straff. Det är en medeltida metod som inte hör hemma i ett samhälle som tillåter fri media och som tillåter människor att uttrycka sina åsikter.

Hon tror även att fler kommer att höja rösten efter Högsta domstolens beslut.

– Vi kommer att få se fler reaktioner internationellt, säger utrikesminister Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".