100 000 flyktingar över Medelhavet i år

2:15 min

Det har kommit 100 000 migranter över Medelhavet i år visar färska siffror från FN. Det svenska fartyget Poseidon från Svenska kustbevakningen har i dag fört i land över 200 räddade båtflyktingar i hamnen i Messina på Sicilien.

Det var i söndags som svenskarna gjorde den första räddningsoperationen. Några personer ombord är misstänkta för människosmuggling.

– Alla fick genomgå en läkarundersökning och polisen registrerade var och en. Efter det transporterades de iväg med bussar, säger Joakim Håkansson, befälhavare på Poseidon.

I vilket tillstånd var de här människorna?

– De mådde bra. Vi hade ett fall med lunginflammation. Vi hade ett par som hade feber. Sedan upptäckte vi att några av dem hade skabb.

Under ett och ett halvt dygn har flyktingarna från Syrien, Somalia och Eritrea rest med Poseidon. Flyktingarnas skrangliga träbåt sjönk snabbt efter räddningsinsatsen i söndags.

Kustbevakningens egna filmer visar disciplinerade rader av människor på båtdäck vid hamnen. Sen dirigerades flyktingarna i köer runt till olika stationer, så som det också gått till när Ekot varit med.

Italien har ett vant mottagande med tält, bord, bårer, ambulanser mat och dryck i hamn. Poseidon ingår sen drygt en vecka i EU-operationen Triton. Joakim Håkansson berättar att några personer som räddades ombord misstänks vara människosmugglare.

– De har lämnats över till de italienska myndigheterna. Vi gjorde inga egna gripanden utan vi behandlade dem som emigranterna.

Hur har det gått med att ha så många människor på båtdäck i ett och ett halv dygn?

– Det är ju inget vi har i normala fall men vi har fått göra så gott vi har kunnat. Vi har spänt upp presenningar över akterdäck som solsskydd, de har fått filtar så att de inte ska frysa och vi har gett dem mat och dricka. Så det har varit primitivt för dem under den här tiden. 

Det är en akut situation nu på Medelhavet. Flera räddningsoperationer pågår också i dag. Bara under helgen räddades 5 800 flyktingar till Italien. Fartyget Poseidon ska nu ska bunkra bränsle, mat och vatten på Sicilien.

– När vi har gjort det är vi redo att ge oss iväg på nya uppdrag, säger befälhavare Joakim Håkansson.