Killingar avlivas - för mjölkens skull

1:52 min

Minst 6 000 killingar avlivas i landet varje år, enligt Jordbruksverket, för att de inte ska dricka upp mjölken till svensk getost. De flesta är bockkillingar som inte själva behövs för getosten. Dilemmat för bönderna växer i takt med att efterfrågan på getost ökar.

Längre reportage i Studio Ett i eftermiddag

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger Carmen Wikström, getbonde utanför Flen.

För att det ska bli någon getost måste getterna mjölka och då krävs det att de föder killingar, men mjölken får inte drickas upp eftersom den är hela affärsidén. Minst 6 000 killingar avlivas varje år, enligt beräkningar från Jordbruksverket. De flesta är bockkillingar, som inte kan bidra med mjölk till osten, som vuxna.

De flesta avlivas efter bara några timmar eller dygn i livet - för att sedan brännas upp eller hamna i komposten. Get- och killingkött är nämligen inte populärt i Sverige.

I dag finns det cirka 60 getgårdar i Sverige, att jämföra med 20 stycken under mitten på 90-talet, enligt Sveriges Gårdsmejerister. Det har skett en fördubbling av antalet getter i Sverige de senaste åtta åren. Och i kombination med en ökad efterfrågan på svensk getost växer problemet med killingar som avlivas, säger Kerstin Jürss, ordförande i Sveriges Gårdsmejerister.

– Den här etiska frågan är en stor grej därför att många tycker att det är jobbigt att bara föda upp, döda och gräva ner. Dels känslomässigt, men också ekologiskt och allt det där. Man gör ju inte så med några andra djurslag egentligen utan man tar ju tillvara köttet.

Getbonden Carmen Wikström har lyckats hitta en restaurang som köper hennes bockkillingar och därför kan hon behålla dem några månader på bete innan de slaktas. Men ju mer hennes verksamhet växer desto fler köpare måste hon hitta.

I nuläget är det ingen bra affär på grund av att uppfödningen är dyr och att slakterierna tar samma pris för en liten killing som för ett lamm som är mycket större. Ibland funderar hon på att sluta som getbonde.

– Det tänker jag, jag ställer den frågan till mig själv flera gånger om året. Vill jag det här?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista