Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.
Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.

Barn och föräldrar utsatta i möte med socialen

2:29 min

Föräldrar ska få ett bättre skydd i sina kontakter med socialtjänsten.

Det föreslås i en ny utredning över tvångsvårdslagstiftningen som snart presenteras för regeringen.

– Vi kommer att föreslå en tydligare lagstiftning och det kommer att innebära en starkare rättsäkerhet för både barn och föräldrar, säger Håkan Ceder, regeringens särskilde utredare.

Utredningen har tittat på ett antal fall, bland annat ett som också Sveriges Radio granskat och som sänds i P1 Dokumentär kommande två söndagar där barn och ungdomar omhändertagits med hjälp av LVU.

Man har gått igenom hur socialtjänsten och domstolarna resonerat och hur de arbetat när de tagit ställning till olika former av tvångsvård.

Det som också granskats är hur stödet sett ut både under och efter avslutad tvångsvård.

Och det utredningen alltså kan slå fast är att stödet till de biologiska föräldrarna är för dåligt i vårdnadsärenden.

Ett exempel på vad som saknas är tillräcklig information till föräldrar när socialtjänsten griper in och beslutar om olika tvångsåtgärder.

Både barnen och föräldrarna ska kunna förstå vad man har rätt att begära av den vård som man blir föremål för.

Många föräldrar tycker också att det brister i kontakterna mellan dem och exempelvis ett familjehem.

I sådana lägen måste myndigheterna bli bättre på att ge föräldrar hjälp att hantera konfliktsituationer som uppstår, menar regeringens utredare Håkan Ceder.

– Det är ju verkligen en av de grundläggande rättssäkerhetsfrågorna, att det här föräldrarna ska få den information de har rätt till, säger han.

Håkan Ceder tycker att det är hög tid att lagstiftningen reformeras när det gäller tvångsvården.

– När det gäller andra nordiska länder så har man kommit mycket längre inom det här området, säger han.

Bland ett flertal fall som utredarna tittat på finns ett som även Sveriges Radio granskat.

Det handlar om ett fall där en pappa stridit för att få hem sin son.

2012 fick pappan, som är från Malmö, veta att han har en son. I dag tre år senare kämpar han fortfarande för att få hem pojken som är tvångsomhändertagen i Bollnäs 80 mil bort.

Fallet som nu prövas av Högsta Förvaltningsdomstolen är unikt så till vida att sonens placering på ett familjehem inte handlade om att pappans förmåga att ta hand om ett barn ifrågasattes.

Barnet placerades i familjehem redan innan det stod klart vem pappan var på grund av brister hos mamman.

Istället för att leta upp den andra biologiska föräldern folkbokförde socialnämnden i Bollnäs barnet hos ett barnlöst par i 25-årsåldern. De fick veta att pojken sannolikt skulle växa upp hos dem.

Det var pappan själv som fick bekräfta faderskapet genom ett dna-test. Då var sonen redan ett halvår gammal. När han tog kontakt med socialtjänsten för att ta hand om sitt barn fick han veta att pojken för tillfället inte kunde flytta hem.

Hans hälsa skulle kunna skadas allvarligt, enligt socialen, eftersom barnet är för tidigt fött och påstods vara extremt känsligt.

Tobias valde då att lita på myndigheten, men snart stod det klart att den inte hade några som helst planer i Bollnäs på att låta pojken växa upp med sin pappa.

Tobias har spelat in samtal och möten han haft med myndigheter, vilket han också varit öppen med.

Under de tre åren som pappan nu försökt få hem sin son har hans kontakter med socialtjänsten stegvis försämrats och han har upplevt sig motarbetad.

Just detta att ge de biologiska föräldrarna rätt stöd, är enligt Håkan Ceder en av de viktigaste förutsättningarna för att barn som placeras tidigt ska kunna känna trygghet och stabilitet:

– Om det brister där och föräldrar inte får hjälp att hantera en konfliktsituation, då kommer det att drabba barnen ytterst, säger han.

Utredningen om tvångsvården ska presentars för regeringen den 23 juni.

Fotnot: En längre dokumentär i två delar om pappan och hans kamp för att få hem sin son kommer att sändas i P1 dokumentär, söndagen den 14 juni och del 2 den 21 juni. Men redan nu kan du här på webben lyssna på båda dokumentärerna med titeln "Att ta ett barn".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista