Barn som tvingas ta föräldraansvar kartlagda

1:56 min

De ger vård och stöd till anhöriga och låter sina egna behov stå tillbaka. Barn som tvingas ta ett föräldraansvar hemma är en dold grupp i Sverige. För första gången har forskare vid Göteborgs universitet gjort en kartläggning av problemet.

– Det var enormt svårt att klara av och göra det skolan bad mig om när det fanns en sådan enorm stress över vad som skulle hända hemma och ett sådant enormt ansvar som alltid var närvarande, berättar Lisa som så länge hon kan minnas tagit ansvar för sina föräldrar.

Som ung vuxen har Lisa i dag distans till sin barndom med föräldrar med missbruk- och psykiska problem. Så länge hon kan minnas har det känslomässiga ansvaret för föräldrarna funnits där.

På uppdrag av Socialstyrelsen har forskare på Göteborgs universitet för första gången gjort en kartläggning av problemet med barn som tvingas ta ett föräldraansvar. 2 500 elever i årskurs 9, på slumpvis utvalda skolor fått svara på en enkät.

– På de här resultaten kan vi se att vissa barn gör väldigt mycket, väldigt ofta och förstå att det får konsekvenser för deras sociala liv, fritidsintressen och att träffa kompisar utöver det att en del också tvingas stanna hemma från skolan, säger Monica Nordenfors, lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Resultaten visar till exempel att 7 procent av de tillfrågade niondeklassarna gör olika omsorgsuppgifter mycket och ofta under en längre period. Var femte tonåring håller ett öga på sin förälder och försöker få den att må bättre och 3 procent stannar hemma från skolan minst en gång i veckan för att ta hand om en nära anhörig.

Barn som tvingas ta ett föräldraansvar hemma är en dold grupp i Sverige. I dag är det till exempel enbart vuxna anhörigvårdare som har rätt till stöd.

– När jag ser tillbaka på min barndom så blir jag fortfarande så väldigt arg för det fanns aldrig någon som frågade hur det var, det fanns aldrig något stöd, säger Lisa.

– Vi har en föreställning i Sverige att barn inte ska tvingas ta ett sådan här ansvar och tror därför att barn inte heller gör det, säger Monica Nordenfors på Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista