Fredrik Furtenbach kommenterar Miljöpartiets kongress.  Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio samt Kicki Nilsson/TT
Fredrik Furtenbach kommenterar Miljöpartiets kongress. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio samt Kicki Nilsson/TT

Furtenbach: Väntat bakslag för ledningen

"Säkert ingen överraskning"
2:09 min

I dag inledde Miljöpartiet sin kongress i Örebro. Ledningen rev av plåstret med en gång kring frågan om brunkolsutvinning i Tyskland. Samtidigt är det långt kvar till dess att Vattenfall tvingas till handling i praktiken, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det var psykologiskt viktigt för många miljöpartister på kongressen. Man kan väl säga att ledningen rev av plåstret redan på kongressens första dag. Den tog ingen debatt som den ändå hade förlorat. Stödet för förslaget hade redan hade redan på förhand blivit för stort. Bland annat hade ombud för Stockholm, Göteborg och ungdomsförbundet sagt att de var för den hårdare linjen.

– För ledningen var det ett bakslag, men säkert ingen överraskning. Det innebär samtidigt att den just nu slipper diskussionen om att den säger en sak före valet och en annan efteråt. Inför kongressen hade Miljöpartiets partistyrelse meddelat att den kunde tänka sig att låta Vattenfall sälja delar av brunkolsverksamheten i Tyskland. Inför valet sade Gustav Fridolin istället att en försäljning inte var någon lösning, och att det var bättre att låta kolet ligga kvar i marken. Det här har många journalister ställt kritiska frågor om i dag.

Vad var Åsa Romsons viktigaste budskap till partikamraterna på kongressen?

– Ha tålamod, man kan inte få allt på en gång, kan man sammanfatta det. Miljöpartiet har fått kompromissa rejält med Socialdemokraterna i regeringen, och en del de här av kompromisserna har fått mycket kritik. Till exempel stoppet av Förbifart Stockholm, förhandlingarna kring Bromma flygplats, skatt på större solcellsanläggningar och på biodrivmedel. Miljöpartisterna har en historia som aktivister, de aldrig suttit i regeringsställning tidigare, och ledningen känner uppenbarligen att den måste förklara kompromisserna och understryka att det kommer fler reformer.

– Partiets folk i regeringskansliet finns också på plats här på kongressen i Örebro för att kunna förklara vad miljöpartiet gjort i regeringen och varför.

Vad väntas det mer bli debatt om på kongressen?

– Det kommer bli debatt om att Miljöpartiet medverkar till att betala flyktingmottagande i Sverige med pengar som är avsedda för bistånd till fattiga länder. Det finns ett förslag från en del ganska tunga motioner om att gradvis stoppa det.

– Det lär också bli debatt om att kvotera föräldraförsäkringen, att knyta hälften av barnledigheten till pappan och hälften till mamman. Det vill bland annat ungdomsförbundet Grön Ungdom. Socialdemokraterna tog ett beslut i den riktningen på sin kongress nyligen, och det ökar nog trycket i den frågan.

– Ytterligare en fråga som ser ut att väcka debatt handlar om hur mycket man bygga och ska förtäta i städerna. Grön ungdom vill ta tydlig ställning för förtätning, argumentet är att man inte ska behöva bil i städer. Men att förtätning är det bästa för miljön håller förstås inte alla med om.

Vad vill ledningen besluta på kongressen då?

– Ledningen har bara två paket, ett handlar förenklat om att göra det lättare att utesluta medlemmar och riva upp olämpliga lokala beslut. Det enda politiska paketet från partistyrelsen handlar om bostadspolitik, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och fortsätter:

– Där säger ledningen bland annat att man kan behöva trappa ner ränteavdragen, det vill säga göra bostadslånen dyrare. Tanken sägs vara att göra bostadsrätten mindre gynnad skattemässigt, att göra bostadsrätter och hyresrätter mera jämlikt beskattade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".