Konkreta förslag om båtflyktingar vid EU-möte

1:47 min

I Luxemburg möts i dag EU:s migrationsministrar för att för första gången efter drunkningskatastrofen i Medelhavet diskutera en mer solidarisk uppdelning av flyktingar där alla EU-länder tar sitt ansvar.

Och skillnaden jämfört med tidigare är att den här gången finns det konkreta förslag att förhandla.

Det handlar om EU-kommissionens förslag att solidariskt dela upp sammanlagt 60 000 flyktingar mellan länderna. Mest kontroversiellt är hur det ska gå till att använda en paragraf i EU:s fördrag om åtgärder i en nödsituation.

Förslaget är att EU-länderna ska ta hand om 40 000 flyktingar i Grekland och Italien där trycket är som störst. Huvudsakligen gäller det medborgare från Syrien och Eritrea.

Dessutom ska 20 000 flyktingar som FN anser ha behov av skydd fördelas mellan EU-länderna.

Men trots alla vackra ord om aldrig igen har den praktiska hanteringen redan stött på patrull. En kompromiss kan bli nödvändig men det avfärdas av Sveriges migrationsminister Morgan Johansson.

– Det är ingenting som vi förhandlar om nu. Jag tycker att man ska utgå från de förslag som EU-kommissionen har lagt. Sedan finns det alltid de som pekar på enskildheter som det här borde vi skruva på, det här borde vi ändra på och så vidare men det är inte läge för finlir just nu, säger han.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maziere uttryckte sig annorlunda. Precis som Morgan Johansson trodde han inte på någon uppgörelse i dag. Däremot en korridor med en möjlig kompromiss.

Svårast blir låsningen mellan Italien och Frankrike där Frankrike sätter stopp för flyktingar som försöker korsa gränsen mellan Italien och Frankrike på den italienska rivieran.

Det som i bästa fall ser ut att bli resultatet av dagens möte är en möjlig kompromiss som EU:s regeringschefer kan slutförhandla på toppmötet i Bryssel nästa vecka.