Regeringen vill garantera barns kunskaper i svenska och matte

1:47 min

Alla elever ska få det stöd de behöver för att kunna klara kunskapskraven i svenska och matematik när de går ut lågstadiet. Det är innebörden i den läsa-skriva-räkna-garanti som regeringen vill införa hösten 2017. I dag får en utredare i uppdrag att ta fram ett konkret förslag.

– Vi ser att vi i dag ger mest stöd i nionde klass. För många elever har då läraren länge identifierat att den här eleven behöver extra stöd, men de små svårigheterna som fanns har hunnit växa till stora problem och eleverna har väldigt svårt att hinna ifatt. I de bästa skolsystemen i världen ger man istället stöd i de tidiga åren, i ettan, tvåan och trean, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Vad ska hända om garantin inte uppfylls? 

– Man kan ju aldrig garantera att alla lär sig, men man kan garantera att alla får de insatser som vi vet fungerar för att man ska kunna lära sig. Utredaren kommer att titta på vad vi har för regelverk om någon inte fått de insatser som behövs, men själva poängen är att man har regelverket för att man ska få insatserna.

I sin regeringsförklaring i höstas sade statsminister Stefan Löfven att det ska tas fram en läsa-skriva-räkna-garanti. Tanken är se till att alla elever redan från förskoleklassen får det stöd eller särskilda stöd de behöver för att kunna målen i svenska och matte när de slutar årskurs 3.

Vid dagens regeringssammanträde får alltså en utredare i uppdrag att föreslå hur garantin ska utforma. Ett färdigt förslag ska presenteras nästa höst.

Det här är en av Miljöpartiets hjärtefrågor och språkröret Gustav Fridolin, som är utbildningsminister, tror att garantin får stor effekt för landets elever.

– Det ska inte vara så att stödet först dyker upp när betyget börjar bli aktuellt, det ska vara kopplat till det pedagogiska behovet, när man ser att eleven behöver lite extra stöd för att få med sig läsningen, skrivningen och räkningen. 

Vad tror du att det här har för politiskt stöd?

 – Jag är övertygad om att det här är något som alla faktiskt vill ha på plats, det hä’r tror jag att vi har goda möjligheter att samarbeta med borgerliga partier om, men det viktiga är ju att det här gör skillnad för lärares vardag, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista