Morgan Johansson: Ska bli olagligt med terrorresor

1:30 min

Det ska bli olagligt att resa till krigsområden och strida för terrororganisationer, det sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag.

– Det finns ingenting att skylla på för dessa människor. De kan inte i efterhand säga att de inte visste vad det handlade om. De åker med öppna ögon, sa Morgan Johansson.

Det var en välbesökt presskonferens på Rosenbad. Två män i mörka kostymer på ett podium framför ett tjugotal journalister. Utredaren Lars Werkström ett huvud högre där han stod bredvid Morgan Johansson.

I december förra året gav FN direktiv till den svenska regeringen att snabbutreda möjligheterna till lagstiftningen mot så kallade terrorresor.

Enligt FN har cirka 25 000 personer rest till Syrien och Irak för att strida för IS. Mellan 250-300 personer från Sverige. 40 personer har dött i striderna. 80 har återvänt till Sverige.

Den särskilde utredaren föreslår att den som reser till ett annat ett annat land i syfte att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år.

Även finansiering av terrorresor och att gå utbildningar i terrorism, som att till exempel delta i träningsläger utomlands ska straffas med högst två års fängelse. Polisen ska få rätt att använda hemliga tvångsmedel i sina utredningar, som hemlig telefonövervakning, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation och hemlig kamera övervakning.

En fråga har varit vilka organisationer som ska stämplas som terrorister. Utredaren gjorde det enkelt för sig och sa att det får bestämmas av de olika listorna över terrororganisationer, som EUs till exempel.

Under hösten ska lagförslagen läggas framför riksdagen, sa Morgan Johansson. Det gäller att snabbt täppa till hålen i lagstiftningen.

Utredaren Lars Werkström har fått fortsatt mandat att utreda vidare i frågan. Han ska bland annat titta närmare på hur man kan förhindra och försvåra rekryteringen över nätet och kriminalisera själva stridandet i väpnade konflikter med terrororganisationer. Den utredningen beräknas bli klar den 23 juni 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista