Kritiska röster om löneskillnaderna

1:36 min

En av orsakerna till att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar är att kvinnor har börjat arbeta i mansdominerade branscher och tvärtom. Men lönegapet är fortfarande drygt 13 procent.

Heike Erkers på Akademikerförbundet SSR är skeptisk till att kvinnor ska behöva gå över till mansdominerade yrken för att få upp sina löner.

– Varför ska kvinnor behöva gå över till mansdominerade yrken för att på det sättet råda bot på en struktur som har pågått under en lång tid och som bygger på värderingar och åsikter? Det tycker inte vi. Det är inte kvinnors sak att behöva agera på det sättet, det måste vi hantera på ett annat sätt, säger Heike Erkers.

Men om det är lösningen på problemet?
– Vi tycker inte att det är någon lösning.

Skillnaden mellan vad män och kvinnor tjänar minskar men det går långsamt. Enligt en ny genomgång från Medlingsinstitutet är kvinnors genomsnittslön knappt 87 procent av mäns lön. Gapet har minskat med 0,2 procentenheter på ett år.

Att män och kvinnor till stor del arbetar i olika yrken är den största förklaringen till löneskillnaden. Den oförklarade löneskillnaden mellan könen är 5 procent.

Karin Johansson vd på Svensk Handel tycker att det ska göras mer för att åstadkomma blandade arbetsplatser.
– Ett utav skälen till att det sker en positiv utveckling är att män kommer in kvinnodominerade yrken och att kvinnor kommer in i mansdominerade yrken. Det är en av åtgärderna som vi måste jobba aktivt med framöver, säger hon.

Medlingsinstitutet visar också i dag att det hela tiden sker förändringar i lön mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Ett argument för att det går att höja en visst yrke eller område med den nuvarande modellen att sätta löner.

I höst och vinter ska nästa stora avtalsrörelse avgöras, och frågan om jämställda löner väntas bli het.
– Jag tror att man är rädd att ta tag i det där eftersom man förstår att det kommer att kosta mycket, men det blir ju inte mindre kostsamt ju längre man väntar, säger Heike Erkers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista