Forskning: Tiggarna förvinner inte med förbud

1:32 min

Ett förbud mot tiggeri leder inte till att tiggarna försvinner. Istället påverkar det vilka tiggare som söker sig till det land där det råder förbud. Det är en av slutsatserna i en nordisk forskningsstudie som har intervjuat över 1 000 tiggande EU-migranter i Oslo, Stockholm och Köpenhamn.

Hör längre reportage i "Godmorgon, världen!" nu på söndag

Till Danmark där det är förbjudet att tigga kommer de starkaste tiggarna, menar Karin Borevi som är statsvetare på Södertörns högskola och deltar i forskningsprojektet.

– Det är inte så att tiggeriet helt har försvunnit eller att de här människorna har slutat att komma till Danmark, utan sammansättningen av de människorna som tar sig till Danmark för att försöka tjäna pengar ser annorlunda ut. Det är de tuffaste som åker för att man måste klara sig i en situation där polisen har hårdare metoder. Slutsatsen är att tiggeriet slutar inte.

Om de starkaste söker sig till Köpenhamn är det de svagaste som kommer till Stockholm visar studien enligt Karin Borevi.

– De informanter man har pratat med i Stockholm skiljer ut sig från Oslo till exempel genom att vara svagare vad beträffar utbildning och social bakgrund. Det är möjligt för svaga grupper att klara sig i Sverige och till viss del även i Norge.

Den här forskningsstudien bygger på intervjuer med över 1 200 hemlösa rumäner i de tre huvudstäderna, Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Frågor man har ställt handlar om vad som styr vart de reser, hur mycket pengar de får in - och på vilket sätt är deras verksamhet organiserad.

Enligt den här inledande studien i ett samnordiskt forskningsprojekt som ska hålla på under flera år och som Karin Borevi är med i, finns inga tecken på att de som tigger är utsatta för någon form av trafficking.

– Det finns inga eller små indikationer på att det skulle röra sig om det, alltså organiserad brottslighet, om vi nu talar om organisering som någon slags juridisk brottslighetsterm. Men däremot i en sociologisk term organiserar sig människor, man samordnar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista