Dylann Roof erkänner massaker i kyrkan

1:42 min

21-årige Dylann Roof har nu erkänt att han sköt ihjäl nio människor inne i en kyrka i Charleston, South Carolina i USA. Han åtalas för nio mord. USA:s justitiedepartement överväger nu att ställa honom till svars för "inrikes terrorism".

Massakern har väckt sorg och vrede i Charleston och guvernören i South Carolina anser att gärningsmannen ska straffas med döden. 

Dylann Roof har sagt att han ville starta inbördeskrig och enligt en kamrat hade han planerat sitt terrordåd i sex månader.

Roof greps odramatiskt i går och har nu erkänt.

Motivet har klarnat efter hand. En vän till Roof har berättat för polisen om rasistiska uttalanden, så som att ”någon måste skydda den vita rasen”. Enligt vittnen som överlevde massakern sa Roof liknande saker innan han började skjuta.

Under kvällen, svensk tid, hölls häktningsförhandling i målet. Dylan Roof deltog via videolänk - och domstolen beslutade att neka att Roof kan släppas mot borgen. Samtidigt överväger nu USA:s justitiedepartement att ställa Roof till svars för "inrikes terrorism".

Framför kyrkan där dödsskjutningarna ägde rum i onsdags kväll samlas det folk. Det kommer människor och lägger en blombukett till på den växande högen. Där finns minnesbrev, nallar och andra symboler av kärlek.

Det står en ung familj framför kyrkan. Mamman, pappan och barnet håller varandras händer och ber.

President Barack Obama sa i går att USA måste ta itu med lagar som gör det för lätt att skaffa ett vapen. Alfred Tiedeman, som kommit till kyrkan för att visa sin respekt håller inte med.

– Om rätten att bära vapen begränsas är det till slut bara kriminella som kommer ha dem. Jag tycker vi måste ha rätt att försvara oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista