Danskt valresultat oroar svenska politiker

1:48 min

Valresultatetet i Danmark som gör invandringskritiska Dansk Folkeparti till landets största borgerliga parti skapar oro bland svenska politiker. En av dem är Folkpartiets Jan Björklund. Han är bekymrad över den danska migrationspolitikens inriktning.

– I den danska valrörelsen har ju alla de större danska partierna fört en väldigt sträng och stram invandringspolitik. Kom i håg att den nu avgående statsministern Helle Thorning-Smith har gjort som huvudbudskap att man ska ha en stramare asylpolitik i Danmark och i Danmark är hela den här frågan kring invandring och migration hanterats på ett helt annat sätt av partierna än vad vi gjort i Sverige och där tycker jag inte att vi ska ta efter Danmark, säger Jan Björklund.

Hur nästa danska regering ser ut är fortfarande inte klart, men utgången av valet visar att de äldre partierna backar medan de nyare går framåt.

Att de större partierna tagit efter Dansk Folkepartis retorik vad gäller invandring och asylregler verkar ha gynnat just Dansk Folkeparti mer än någon annan. Partiet fick 21,1 procent av rösterna i valet.

– Det är ju en trend vi ser över hela Europa att både främlingsfientliga och populistiska partier ökar. Det man måste göra som eget parti, Moderaterna i Sverige, är att se till vad det var våra väljare sa till oss i valet 2014. De ville ha bättre svar både på jobbfrågan och på integrationsfrågan. Och det jobbar vi med att både ompröva och utveckla vår politik, säger Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Leif Jakobsson tror att pressen är stor på Dansk Folkeparti att ingå i en ny regering trots att de i valrörelsen sagt att de inte vill.

– Med de diskussioner jag hade sent i går kväll med företrädare för danska Socialdemokraterna blir nog deras hållning att nu får faktiskt Dansk Folkeparti ta ansvar. Om man är landets näst största parti och största parti i regeringsunderlaget kan man inte stå utanför, det är orimligt, säger Leif Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista