Forum på nätet uppmanar till våld mot EU-migranter

1:57 min

En granskning av tidskriften Expo visar att under 1,5 år har minst 76 attacker skett mot EU-migranter som tigger i Sverige. Och under samma tid har ett trettiotal forum på nätet vuxit fram där det förekommer uppmaningar till våld mot tiggarna.

Det finns ett samband mellan retoriken och våldet, menar Anders Dalsbro, redaktör på Expo.

– Fattiga EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga utsätts för våld och trakasserier och hot och samtidigt förekommer det i sociala medier, uppmaningar till våld och eller avhumaniseringar av människor som i förlängningen riskerar att legitimera ytterligare våld och hot mot de här människorna, säger han.

Tidskriften Expo har kartlagt mediauppgifter som uppmärksammat attacker mot EU-migranter som är i Sverige för att tigga. Under ett och ett halvt år har det skett minst 76 attacker mot tiggare och de sker framför allt i storstadsområdena. Flest attacker har skett i Malmö och Stockholm. Det har också varit flera fall av mordbränder.

Expo har även gjort en kartläggning av de trettiotal forum på sociala medier där tiotusentals personer som inte gillar tiggare samlas. De flesta vill se ett förbud mot tiggeri. En del av deltagarna kommer från de etablerade politiska partierna.

Anders Dalsbro på Expo menar att det finns ett samband mellan den ökande framväxten av dessa forum och attackerna mot tiggarna.

– Ja om man aktivt avhumaniserar människor och kallar dem för skadedjur, kackerlackor och ohyra så är risken stor att det i förlängningen kommer att legitimera våld och våldshandlingar mot de här individerna, säger han.

Larisa Lacatus är verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns center för EU-migranter dit ett hundratal tiggare kommer varje dag.

– De flesta är utsatta för olika sorters hot. De berättar, att oftast är det någon som spottar på dem eller kastar sten eller visa olika hotfulla tecken eller ord på engelska som kan vara jättedåliga. Men de tror att det inte är ett jättestort problem eftersom de flesta svenskar hjälper dem och är jättesnälla mot dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista