Starka reaktioner i Frankrike mot avlyssning

1:20 min

Beskedet i går kväll att den amerikanska underrättelsetjänsten har avlyssnat tre franska presidenters telefoner har lett till starka reaktioner i Frankrike.

Det var igår kväll som det blev känt genom Wikileaks att  den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har avlyssnat tre franska presidenters telefoner, Francois Hollande, Nicolas Sarkozy och Jaques Chirac mellan 2006 och 2012

"Vi accepterar inte detta", skriver president Francois Holland i ett uttalande från Elyséepalatset.

"Det här hotar vår säkerhet och landets intressen" är beskedet från presidentens kontor efter hans möte med ministrar och officerare i den franska armén. Skandal ropar man ifrån andra politiker i parlamentet.

Andra experter säger i fransk teve att det nu har uppstått en förtroendekris mellan USA och Frankrike och det finns risk för att det blir ett kallare klimat mellan länderna.

Frankrike är USA:s främsta allierade i kriget mot terrorism i Mali och i Irak. Att USA nu spionerat på oss gör det hela ännu värre, säger experterna till den franska TV kanalen BFMTV.

Den konservativa politikern Francois Baroin kallar också avlyssningen för en skandal:

-- Nu måste president Hollande kalla upp den amerikanska ambassadören till Elyséepalatset och be Obama om en förklaring, säger han till fransk teve.

-- Tänk om Frankrike avlyssnat USA, tänk er vilken skandal det skulle ha blivit, säger Francois Baroin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista