Polishuset i Södertörn. Text ur anmälan i montage. Foto: Sveriges Radio.

Datainspektionen: Kvinnoregistret olagligt

2:39 min

Datainspektionen riktar mycket allvarlig kritik mot polisens så kallade kvinnoregister. I vintras avslöjade Ekot hur en hyllad enhet inom Stockholmspolisen i hemlighet registrerade kvinnor som anmält att de blivit misshandlade. Många av kvinnorna blev dessutom omskrivna i kränkande ordalag. Nu slår Datainspektionen fast att registret är olagligt och att polisen inte längre får använda det.

Kvinnoregistret: Läs mer om hela granskningen

Kristina Svahn Starrsjö är generaldirektör på inspektionen.

– Vi har kommit fram till att registret är olagligt, det har varit olagligt från början.

Hur allvarligt är det då, att ett register hålls under så lång tid?

– Ja, det är ju naturligtvis inte bra. Det är därför vi förelägger polisen att upphöra med behandlingen i registret nu, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Efter att Ekot avslöjat det hemliga kvinnoregistret försvarade flera inblandade chefer den omfattande kartläggningen av misshandlade kvinnor. En av dem var Christian Agdur, som då var polismästare i Södertörn i Stockholm. Då sade han så här:

– Vi har ett tillstånd för registret och syftet är att kunna ha ett underlag för att kunna hjälpa dem. Du ställer frågor om det här registret i en ton som antyder att det skulle vara tvivelaktigheter runt att ha ett register över de här brottsoffren. Vi har haft tillstånd att ha registret, sade Christian Agdur i december.

Men i dag slår alltså Datainspektionen fast att registret är olagligt och att det har varit olagligt ända från början. De slår också fast att databasen omedelbart ska sluta användas. Däremot ska det inte förstöras - det kan utgöra bevis vid brottsutredningar mot inblandade poliser och användas vid prövningar om skadestånd till de drabbade kvinnorna. En av de kvinnor som registrerats är "Linn". Så här sade hon i vintras när Ekot avslöjade kvinnoregistret.

– Alltså, så här får man ju inte göra. Det här är ju så jävla kränkande som det kan bli, sade "Linn".

Datainspektionen bekräftar också Ekots rapportering att polisen registrerat känsliga och integritetskränkande uppgifter. Bland annat står det att en kvinna är citat "mytoman”. Det finns noteringar som exempelvis att "styvsonen är homosexuell" och att en kvinna är "bordeline samt bipolär". Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö igen.

– Man har registrerat uppgifter om personer som inte alls är misstänkta för brott. Det har också handlat om känsliga personuppgifter. Dessutom har man ju använt sig av formuleringar som är kränkande för dem som har blivit registrerade, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Eva Lindeblad är chef för polisens rättsenhet. Så här kommenterar hon Datainspektionens skarpa kritik.

– Vi välkomnar ju den här kritiken som Datainspektionen kommer med. Vi instämmer i den och tycker att det är helt oacceptabelt hur det här har hanterats tidigare inom polisen. Man påtalar ju brister som har förelegat ända sedan tio år tillbaka i princip. Det är ju mycket allvarligt, säger Eva Lindebland.

Hur kommer ni från polisens sida agera nu gentemot de kvinnor som registrerats och, enligt Datainspektionen, kränkts på det här sättet?

– Alltså, vi beklagar ju det här. Det är oförlåtligt att det har skett på det här sättet. Vi kan ju bara be om ursäkt för den hantering som har skett, säger Eva Lindebland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista