Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT
Foto: TT
Kvinnoregistret

Ygeman ber om ursäkt för kvinnoregistret

2:01 min

Inrikesminister Anders Ygeman ber nu de kvinnor som polisen registrerade i det så kallade kvinnoregistret om ursäkt.

– Jag ber om ursäkt å polisens vägnar att man har registrerat de här kvinnorna på ett sätt som varit kränkande, säger Ygeman.

För ett halvår sedan avslöjade Ekot att en enhet inom Stockholmspolisen i tio års tid i hemlighet registrerat och skrivit kränkande kommentarer om misshandlade kvinnor.

Kvinnor beskrevs som mytomaner eller besvärliga, och det fanns noteringar i registret som exempelvis att "det största brottsoffret är mannen själv”.

Ekots avslöjandet ledde till att Datainspektionen riktade kraftig kritk mot polisens agerande Inrikesminister Anders Ygeman säger att polisen i dag fått i uppdrag att skärpa hanteringen av sina register

– Regeringen har i dag fattat beslut om att ge i uppdrag till polisen att gå igenom all sin registerhantering, dokumentation, utbildning. De ska återkomma löpande till regeringen för redovisa hur de ska reda upp den här situationen, säger Ygeman.

Flera kvinnojoursorganisationer som Ekot varit i kontakt med säger att de kan hjälpa de kvinnor som vill driva en skadeståndsprocess mot staten för den kränkning de anser sig blivit utsatta för i och med registreringen i kvinnoregistret.

Dessutom har Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden i dag publicerat information hur de registrerade kvinnorna ska göra om de vill få reda på om de blivit kartlagda på ett olagligt sätt.

– Om nämnden bedömer att det här varit lagstridigt på ett sådant sätt att det kan föreligga skadeståndsskyldighet för staten mot den enskilde, då anmäler vi det till Justitiekanslern, säger Eva Melander-Thell, kanslichef på Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden.

Gun Heimer är chef för Nationellt Centrum för kvinnofrid. Hon säger att polisen efter nu har ett stort arbete framför sig.

– Det är naturligtvis så med den uppmärksamhet som det fick, och det som beskrev i registret, kränkande för de människor som fanns där. Men också för alla kvinnor som är utsatta för våld är det svårt att lita på polisen. För attityden i registret är ju väldigt sorglig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista