Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Sjukfrånvaron fortsätter uppåt

Strandhäll: Behöver snäppa upp ute på arbetsplatserna
1:43 min

Sjukfrånvaron fortsätter öka och regeringen vill att arbetsmarknadens parter tar ett större ansvar för att vända utvecklingen.

I veckan avslutade regeringen samtalen med arbetsmarknadens parter om de skenande sjuktalen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att parterna måste göra mer.

– Jag tror definitivt att man behöver ytterligare snäppa upp när det gäller ett aktivt arbete ute på arbetsplatserna.

Sjukfrånvaron har ökat med 60 procent sedan 2010, enligt socialförsäkringsministern. En utveckling som oroar. Under våren har man därför samtalat med företrädare för arbetsmarknadens parter. Förslag för att ändra utvecklingen ska man presentera efter sommaren.

Annelie Nordström är ordförande för Kommunal ett fackförbund med stor ökning av sjukfrånvaron bland sina medlemmar. Hon tycker att Kommunal har gjort sitt för att arbeta mot en ökad sjukfrånvaro och hoppas att regeringens samtal leder till att fler tar ansvar.

– De borde leda till att regeringen tar sitt ansvar och stimulerar arbetsgivarna att ta tag i de här problemen, säger Nordström.

Tror du att det kommer att bli så också?

– Jag tror att det blir så för regeringen är oroad över att hela regeringens reformutrymme äts upp utav höga sjuktal.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har också ett ansvar och hon säger att hon tänker ta sitt.

– Jag kan försäkra dig att det här står högst upp på min prioriteringslista.

Vad gör du om det inte blir någon förbättring?

– Det är en oerhört bekymmersam situation som vi helt enkelt inte kan acceptera, utan nu går vi fram med ett antal olika förslag under hösten för att stärka det här och bromsa inflödet i sjukförsäkringen. Vi tror ju naturligtvis och hoppas att det kommer att ha effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".