Terrorforskaren: Kan bli en del av vår vardag

3:18 min

Inom några timmar inträffade tre olika attentat  i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Terrorforskaren Hans Brun tror inte att det rör sig om någon koordinerad attack.

– Jag tror inte att det här attackerna är planlagda i detalj av någon central avdelning. Däremot har det gått ut uppmaningar från olika jihadistiska nätverk att attackera lämpliga mål under den här perioden, Hans Brun, terroristforskare vid King’s collage i London.

Under fredagsbönen attackerade en shiamuslimsk moské i Kuwait city. Sjukhuskällor rapporterar om 25 döda och 200 skadade i attacken. Islamiska staten har tagit på sig attentatet.

Några timmar tidigare hade en man dödats och två några mil utanför Lyon i Frankrike. Två män tog sig in på en gasfabrik i området Saint-Quentin-Fallavier. Flera explosioner ska ha utlöst inne i fabriken. Utanför fabriken hittades en kropp med huvudet avhugget.

Några timmar senare attackerades två hotell utanför den tunisiska turistorten Sousse.

– Problemet vi ser här är spontanattacker som är nästintill omöjliga att upptäcka i tid. Det är vad vi forskare kallar den ledarlösa kampen. Aktivisterna vet själva vilka mål som är legitima mål genom propaganda och indoktrinering. Sedan är upp till aktivisten själv att bestämma när, var och hur man attackerar, säger Hans Brun.

Är det här någonting vi måste vänja oss vid?

– Om inte västvärlden sätter sig ner och utvecklar en fungerade strategi för att långsiktigt bekämpa och besegra jihadismen så kommer det här bli en del av vår vardag, både i Europa, Mellanöstern och i Afrika.

Vad behövs göra?

– Det som behövs i första hand är en Marshallplan för Mellanöstern och Nordafrika med omfattande sociala och politiska satsningar, inte minst på kvinnor. säger Hans Brun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista