David Cameron: Offren utgjorde inget hot mot någon

1:44 min

Minst 20 000 brittiska turister fanns i Tunisien när attentatet ägde rum och reseföretagen evakuerar nu tusentals britter.

– De var oskyldiga turister, precis som offren i Frankrike och Kuwait utgjorde de inget hot mot någon, sa premiärminister David Cameron, efter ett möte med Storbritanniens kriskommission.

Det brittiska utrikesdepartementet uppmanar britter som är kvar på orten där attentatet ägde rum att hålla sig inomhus och inte uppge var de befinner sig i sociala medier eller för journalister, eftersom det kan finnas gärningsmän som fortfarande är på fri fot.

Idag uppmärksammas försvarsmaktens dag med militärparader över hela Storbritannien och tidningen The Sun skriver att de har hjälpt polisen att avslöja ett planerat självmordsattentat mot en parad som skulle hållas i sydvästra London.

En ledare för islamiska staten i Syrien ska ha försökt värva en medarbetare på tidningen för att genomföra självmordsattentatet mot paraden, enligt The Sun.

Polisen kommer att ha en högre beredskap för attentat, både vid militärparaderna men också vid Londons Pride-parad idag, men förvarsminister Michael Fallon uppmanar allmänheten att inte ändra sina planer på grund av attentaten.

– Jag hoppas inte de fruktansvärda dåden igår minskar hyllningarna till dem som arbetar för vår säkerhet, sa försvarsminister Michael Fallon.

Svenska UD avråder dock inte från resa till Tunisiens medelhavskust, trots gårdagens terrordåd. Men svenska resebyråer väljer ändå att stoppa sina resor till landet. Sen tidigare avråder UD dock från resor till vissa andra delar av landet.

UD:s presstalesperson säger till Svenska Dagbladet att UD inte avråder från resa på grund av allmänna och ospecifika hot om terrorattentat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista