Svenskar flygs hem från Tunisien

2:23 min

Svenskar flygs nu hem efter massakern som tog 38 liv i turistorten Sousse i Tunisien. Samtidigt söker resebolaget Detur efter fyra svenska resenärer i landet som inte gått att nå.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om huruvida svenskar har skadats i dådet, som extremistgruppen Islamiska staten tagit på sig ansvaret för.

43-åriga Henrik Forsberg, från Laxå, befinner sig med sin familj i Port El Kantaoui, precis utanför Sousse. Han låg vid en pool i närheten av stranden när attacken inträffade. Först hörde han kraftiga smällar, därefter såg han människor komma springande med panik i ögonen.

Dagen efter attacken håller sig familjen inne på hotellet.
– Vi har inte sovit mycket i natt, man känner sig inte trygg, säger han.

Familjen, som kom i måndags, skulle egentligen ha stannat i två veckor. Men nu vill de bara hem. De har rest med bolagets Deturs norska avdelning, först var beskedet att en hemresa inte skulle bli av förrän på måndag.
– Nu är det sagt att vi förhoppningsvis ska kunna åka hem i eftermiddag eller i kväll, säger Henrik Forsberg.

Resebolaget Deturs svenska avdelning flög hem en stor andel resenärer redan i går kväll. Enligt företagets presstalesman, Staffan Jansson, ska de kvarvarande 39 svenskarna åka hem på tisdag med ett flyg till Köpenhamn. Men fyra svenska turister har inte kunnat lokaliseras.
– De bokade enbart flygstol med oss och vi har försökt med alla medel att nå dem men vet inte var de befinner sig, säger Jansson.

Har ni farhågor att något hänt dem?
– Det kan jag inte svara på.

Resebolaget Ving planerar att flyga hem sina kvarvarande 69 gäster på tisdag.

- Vi tittar på det och som det ser ut nu kommer alla att flygas hem då. Då har alla möjlighet att flyga hem, även de som skulle vara borta i två—tre veckor, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista