Greklands parlament röstade ja till folkomröstning

1:15 min

Greklands parlament röstade ja till att låta det grekiska folket säga ja eller nej till långivarnas bud. Omröstningen i parlamentet skedde tidigt nu på söndagsmorgonen.

Efter en lång debatt i parlamentet här i Aten röstade en majoritet av ledamöterna ja till att låta grekiska folket rösta om långivarnas bud.

Omröstningen skedde efter ett tal av premiärminister Alexis Tsipras där han bland annat slog fast att resultatet i folkomröstningen ska respekteras och att han trodde att grekiska folket kommer att rösta nej den 5 juli.
– Vi har mandat att gå vidare och vi har inte rätt att låta vårt land bli en skuldkoloni under kommande decennier, sa Tsipras.

Gårdagen benämndes på förhand som en ödesdag i detta grekiska drama som tycks pågå i oändliga akter. Euroländernas finansministrar möttes för att hitta ett förslag till lösning på den grekiska krisen, men dagens huvudperson blev den grekiske premiärministern som överraskade alla genom att utlysa en folkomröstning.

När eurozonens finansministrar kom med beskedet att det inte blir någon förlängning av Greklands stödprogram efter att tidsfristen går ut på tisdag fortsatte många i Grekland att fokusera på den kommande folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista