Armeniens president backar efter protester

1:28 min

I Armenien har presidenten backat och, åtminstone tillfälligt, dragit tillbaka den stora höjning av elpriset som lett till massiva protester i huvudstaden Jerevan.

Men demonstranterna godtar inte presidentens kompromissförslag utan protesterna fortsätter som tidigare.

Protesterna i Jerevan, som nu har pågått i mer än en vecka, har hittills bara handlat om förslaget att höja elpriset, men frågan är om demonstrationerna kommer att svälla till en allmän protestvåg mot regeringen.

Med undantag för ett hårt polisingripande i tisdags så har myndigheterna försökt hålla en försonlig linje, och nu har president Sarkisjan tagit ytterligare ett steg och meddelat att han tillfälligt dragit tillbaka prishöjningen. Detta i väntan på en utredning om höjningen verkligen är nödvändig.

Det finns en stark misstänksamhet bland de protesterande att pengar som betalas till elbolaget i själva verket mest försvinner i korruption. Men demonstranterna avvisar presidentens ingripande och vill att prishöjningen ska stoppas rakt av. 

Under helgen har uppemot 10.000 människor varit ute och demonstrerat, och de kommer att fortsätta enligt demonstranterna.

Det armeniska elbolaget ägs i sin tur av det största ryska elbolaget, så det finns en potential för att protesterna kan få en anti-rysk prägel. För att stävja sådana tendenser har det nu bestämts att en rysk soldat som i januari mördade en hel armenisk familj om sju personer ska ställas inför rätta i Armenien.

Ryssland har en militärbas i Armenien och Moskva har hela tiden hävdat att soldaten ska åtalas inför en rysk militärdomstol medan Armenien har krävt en armenisk rättegång. Nu har Ryssland böjt sig och soldaten kommer att ställas inför en domstol i Armenien.

Att meddelandet om det kommer samtidigt som elprisprotesterna pågår är knappast någon tillfällighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista