Stor oro för grekiskt nej

1:08 min

Om Grekland inte delbetalar den enorma låneskulden när tidsfristen löper ut på tisdag kan Internationella Valutafonden få stora problem. Och de grekiska bankerna riskerar kollapsa om ECB slutar länga ut livlinor  Det varnar den tidigare IMF-ledamoten Jens Henriksson. 

– Jag tror att de känner en stor oro på IMF. Den utlåning som gjorts till Grekland motsvarar ungefär 200 miljarder kronor, det är mer än hälften av vad IMF har lånat ut totalt, säger Jens Henriksson, vd för Folksam och tidigare styrelseledamot i IMF. 

Henriksson tonar samtidigt ned dramatiken kring att Grekland eventuellt inte kommer att kunna betala tillbaka skulden på 1,5 miljarder euro på tisdag. IMF brukar få in betalningar för sent ett tiotal gånger per år och har rutiner för hur det ska hanteras utan att ett land sätts i statsbankrutt.

– Jag tror att pengarna kommer att betalas tillbaka till IMF så småningom, säger Henriksson.

–  Däremot tror jag att det kommer bli någon form av skuldnedskrivning mot den europeiska stabilitetsfonden.

Den Europeiska Centralbanken ECB slängde på söndagen ut en livlina till grekerna när man förlängde sina lån till de grekiska bankerna tills vidare. Samtidigt säger ECB att den kan komma att ändra beslutet beroende på hur situationen i Grekland och Eurozonen utvecklar sig. Beslutet från ECB är avgörande för att det grekiska banksystemet inte ska bryta samman.

–- Om det är så att man slutar ge stöd till de grekiska bankerna så kommer det grekiska banksystemet att gå itu, och då blir det problem för människor att få ut pengar från bankomater och om det blir en utdragen situation så kommer det behövas delas ut någon form av kuponger för att befolkningen ska kunna köpa mat, säger Henriksson.

Lånen som det grekiska banksystemet tar hos ECB skiljer sig från det nödlåneprogram som bland andra EU och IMF har för Grekland. Den akuta konflikten mellan Grekland och EU handlar om detta enorma nödlåneprogram, som löper ut på tisdag den 30:e juni. 

Greklands centralbankschef, Yannis Stournaras, sade att banken kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkra stabiliteten för grekiska medborgare i dessa svåra omständigheter.

Det innebär alltså att Greklands avser att hålla bankerna öppna imorgon, måndag.

Men efter sammanbrottet i förhandlingarna i helgen mellan den grekiska regeringen och finansministrarna inom eurozonen råder osäkerhet inför den kommande veckan. Grekland beslutade hålla folkomröstning om långivarnas krav, trots att eurozonens beslut att inte förlänga lånen.

Grekerna ska nästa söndag säga ja eller nej till det ultimatum med krav på åtstramningar som långivarna gett landet tidigare. Krav som Grekland var tvunget att uppfylla för att få en förlängning av stödprogrammet.

Om ECB fortsätter att sträcka ut sina livlinor till grekiska banker även efter den kommande tisdagen så kan den eventuella folkomröstningen om en vecka bli nästa avgörande händelse.

–- Men kanske överraskar Grekland och betalar på tisdag, tillägger Jens Henriksson.

Om grekerna röstar nej till de åtstramningar som långivarna krävt tror Jens Henriksson att det kommer bli ännu svårare för den europeiska centralbanken att fortsätta att låna ut pengar till grekiska banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista