Mördare på rymmen har gripits

1:17 min

Polisen har skjutit och gripit den mördare som fortfarande var på fri fot efter en spektakulär rymning för tre veckor sedan, då två livstidsdömda mördare tog sig ut från ett fängelse i Dannemora, New York, ett fängelse som ska vara ett av USA:s säkraste.

Polisjakten har varit en följetong i medierna sedan rymningen och historien är som hämtad ut en film.

David Sweat och Richard Matt, den ene livstidsdömd för att ha dödat en polis och den andre för att ha dödat och sågat itu sin före detta chef, rymde från fängelset genom att med hjälp av borrmaskiner och skärbrännare ta upp hål i stålväggar, borra och skära sig genom fängelsets rörsystem fram till en underjordisk tunnel med utgång i en vägbrunn i det fria.

Där var det meningen att flyktbilen skulle ha väntat, med en kvinnlig fångvaktare vid ratten.

Hon fick kalla fötter och är nu gripen, anklagad för att ha smugglat in verktygen i fängelset i fruset kött och för att ha haft en kärleksrelation med en eller båda rymlingarna.

En del av planen uppges ha varit att döda hennes man, som också arbetar på fängelset, varifrån ingen lyckats rymma från säkerhetsavdelningen på de senaste 170 åren.

Fler än tusen poliser har jagat rymlingarna under de tre veckor de varit på fri fot och satt skräck i lokalbefolkningen. Matt dödades av polis i fredags.

Det är oklart hur skadad Sweat är eller om han ens är vid liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista