"Dystra siffror för de rödgröna"

1:27 min

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach om de nya opinionssiffrorna.

Grafik: Svensk väljar­opinion, juni

Alliansens försprång över de rödgröna ökar, vad kan det bero på?

– Det är i stort sett stiltje på allianssidan, men dystra siffror för de rödgröna. Miljöpartiet minskar och når faktiskt sin sämsta siffra sedan Svensk Väljaropinion startade för fem år sen. Socialdemokraterna ligger kvar på nivåer som är de lägsta sedan turbulensen kring förre partiledaren Håkan Juholt 2012. Vänsterpartiets siffra på 6,4 procent är ingen katastrof för dem, men man kan tycka att de borde kunna dra större nytta av att de båda regeringspartierna tappar, säger Fredrik Furtenbach.

– Regeringspartier tappar ofta ganska snabbt efter val, det har åtta av de senaste tio regeringarna gjort. Man retar vissa väljare och gör andra besvikna. Men för Miljöpartiet är läget speciellt. De tävlar om lättrörliga mittenväljare och det kan snabbt straffa sig, det såg vi i valet i höstas. De har också gjort en del smärtsamma kompromisser, och det har deras sympatisörer ingen vana vid eftersom Miljöpartiet aldrig suttit i regeringsställning. Partiet har förlorat medieslaget om en del av de här uppgörelserna, det gäller till exempel Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.

– Jag blir inte förvånad om det fortsätter neråt i för regeringen, det tar ofta tid att vända opinionen uppåt för den som är i en nedåtgående spiral.

Sverigedemokraterna slår rekord ännu en gång, stödet för dem har ökat väldigt snabbt. Kan det stiga ännu högre?

– Det tror jag, även andra partier som kräver hårdare tag mot invandring skördar ju framgångar i Europa. Bland andra Moderaterna försöker ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, men jag tror att SD kommer fortsätta att ligga på höga siffror så länge som invandring och integration ligger så högt på väljarnas politiska dagordning som de gör nu.

– Den politiska miljön kunde nästan inte vara bättre för Sverigedemokraterna, världen upplever en historisk flyktingsituation och det dominerar nyhetsbevakningen. Till det kommer tiggeriet, som egentligen är en annan fråga eftersom den handlar om den fria rörligheten i EU, men som många väljare säkert kopplar i hop med invandring i stort.

Vad finns det mer som är anmärkningsvärt i resultaten från Svensk Väljaropinion?

– Centerpartiet har flyt just nu. Centern ligger ovanligt högt för andra månaden i rad, den högsta siffran sedan SVO startade 2010. Det spretar ganska rejält mellan olika institut, men hos Sifo ligger centern på hela 7,9 procent, den högsta siffran sedan 2004.

– I viss mån handlar det nog om svag konkurrens. Moderaterna är i vänteläge och håller på  och utvecklar sin politik, och har en färsk partiledare som hittills tagit rätt lite plats i debatten. Bevakningen av kristdemokraterna handlar i hög grad om intern splittring, och nya partiledaren Ebba Busch Thor är inte igång på allvar. Folkpartiet har svaga opinionssiffror och det spekuleras ständigt i hur länge Jan Björklund kan sitta kvar.

– Men centern har också en väldigt tydlig roll i opposition, Annie Lööf försöker profilera sig som Löfvens hårdaste kritiker och den negativa mediebilden av henne har blivit betydligt ljusare. Om man tittar på Sifos mätningar har centern också lyckats bättre med att nå unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista