Turbulent börsvecka väntas

1:38 min

Oron i Grekland pressade i dag, till en början, ned börserna i Europa ordentligt men sedan har de långsamt återhämtat sig. Stockholmsbörsen har sjunkit med omkring två procent under dagen.

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, tror att turbulensen på börserna kommer att hålla i sig under resten av veckan, inför den grekiska folkomröstningen på söndag.

– Jag tror det kommer vara mycket fokus på hur man kommer att formulera själva frågan till folkomröstningen, men det väntas också komma opinionsundersökningar som visar på ökat stöd för euron i Grekland. Skulle de visa motsatsen blir det väldig oro kring det, säger Claes Måhlén.

Breda nedgångar men inget ras, så kan utvecklingen på de stora Europabörserna sammanfattas i dag. Många investerare valde att sälja aktier och i stället satsa på säkrare tillgångar som till exempel tyska statsobligationer eller amerikanska dollar.

Utöver söndagens folkomröstning i Grekland är investerarna också nervösa för att Grekland ska få helt slut på pengar nästa vecka.

– Vi har ett förfall av grekiska statsskuldväxlar den 10 juli, lyckas man inte betala dem är Grekland per definition konkursmässigt, och det blir ett dramatiskt förlopp, säger Claes Måhlén.

Med tanke på den dramatik som nu utspelar sig i Aten och Bryssel kan dagens nedgångar på börserna tyckas vara ganska måttliga. Claes Måhlén på Handelsbanken tolkar det som att investerarna inte tror att det blir någon Grexit trots att sannolikheten för det har ökat.

– Inbakat i sådana här processer ligger det inbakat att man kommer till en lösning i allra sista stund, för då kan man visa för sina väljare att man har kämpat in i det sista för att få en så bra lösning som möjligt, säger Claes Måhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista