Löfvens satsning på lärarlöner får kritik från facket

2:10 min

Regeringen satsar tre miljarder kronor om året på höjda lärarlöner - från och med 2016. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven på en pressträff i Almedalen i dag. Ungefär 60 000 lärare som är "särskilt skickliga" kan få en extra löneförhöjning på 3000 kronor i månaden. Men vilka som ska få del av pengarna bestäms lokalt.

– Vi har ett exceptionellt läge i svensk skola med dramatiskt fallande skolresultat som faller mest i hela OECD. Och vi har en allt för ojämlik skola. Vi måste, bland annat, se till att höja läraryrkets attraktivitet. I det är lönen en del, men vi gör självfallet flera saker, säger Stefan Löfven.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på höjda lärarlöner. Förslaget att avsätta tre miljarder kronor från och med 2016 fanns också med den rödgröna regeringens första budget - som ju fälldes av alliansen och Sverigedemokraterna.

Nu ger alltså Stefan Löfven besked om att regeringen återkommer med förslaget i höstbudgeten. Det är även klart att det är särskilt skickliga lärare som ska få del av den statliga potten.

Det rör sig om i genomsnitt 3000 kronor i månaden. Men vilka som ska få del av pengarna bestäms lokalt.

Tanken med lärarlönelyftet är att öka attraktiviteten i läraryrket och därmed höja kunskapsresultaten i skolan.

Men regeringens förslag om höjda lärarlöner har fått kritik från både fack och arbetsgivare.

De har bland annat varnat för att andra yrkesgrupper också kommer att kräva extrapengar och tycker att staten lägger sig i lönebildningen.

– Jag kan förstå det perspektivet. Men det är så att vi har ett exceptionellt läge i svensk skola och vi måste göra något exceptionellt. Då är lärarna så otroligt viktiga, de är nyckeln i detta, om vi ska kunna vända detta. För det är i mötet mellan lärare och elever som vi kan få de här resultaten att vända, säger Stefan Löfven.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har sagt att regeringens upplägg "kortsluter den svenska modellen".

– Det är en inblandning som är livsfarlig, det är dynamit helt enkelt. Eller nitroglycerin, skakas det här så kan det explodera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista